Met welk soort spoilervriend heb jij het vaakst te maken?

Vergeet waterboarden, vierendelen, het vat zoutzuur en andere sympathieke martelmethodes. Tegenwoordig heeft de sterveling een andere manier gevonden om zijn medemens te breken als iets 'm niet zint: het expres spoilen van populaire films en tv-series.

Welk soort spoilervriend ben of ken jij?

De gevallen engel

Deze mensen zien zichzelf als een soort belangrijke boodschapper wanneer ze dingen als 'rustig maar, Jon Snow baart eerst een kleine babywolf voor hij in de armen van een wijze tovenaar sterft' aan je verklappen. Dat dit soort spoilers voor jou voelen als emotionele aderlating, kan ze precies niks schelen. Zij voelen zichzelf eigenaar van dit verhaal en vinden daarom dat ze dit saillante detail mogen vertellen aan iedereen met een oor.

De timemanager

Deze mensen zitten heel erg op de tijd en hebben een ondoorgrondbare wil om onnodige deadlines in het leven te roepen. Ze worden kwaad omdat Borgen al twee (!!!) dagen online staat. 'Je had dit allang moeten kijken! Waarom heb je het nog niet gekeken? Iedereen neukt met wormvormige aliens aan het eind!' De timemanager is er heilig van overtuigd dat je de spoilers verdient. Omdat je zo sloom als stront bent.

De trendsetter

Deze mensen voeden zichzelf met het genot van 'ergens de eerste mee zijn'. Kijk maar naar z'n glimlach als 'ie verklapt dat Fran Fine uit The Nanny eigenlijk al sinds seizoen 1 dood is en in alle 23 seizoen een geest was. Wees alert en betrap de spoilende klojo die zich je 'goede vriend' noemt ook eens op uitspraken als "Oh, ga je naar Zimbabwe deze zomer? Daar was ik in '96 ook, toen was het nog mooi daar." Trendsetter, je bent onuitstaanbaar.

De agressivo

Deze mensen reageren altijd overdreven verontwaardigd en defensief als je ze aanspreekt op hun spoilgedrag. Reken er maar op dat je de zin 'jezus, doe eens rustig, het is maar een serie hoor' uit hun mond zal horen als iemand boos zegt dat 'ie er graag zelf achter had willen komen dat Ludo Sanders zwanger blijkt te zijn aan het einde van S20E18. Elke kritiek wordt gebagatelliseerd door de agressivo. Geen land mee te bezeilen!

De misgunner

Deze mensen zijn zeer overbodig. Er is geen verklaring voor hun gedrag, alleen het vermoeden dat ze als baby net iets te vaak met het hoofdje tegen een muur aan zijn gestompt. Ze gunnen jou geen kijkplezier en al helemaal geen spanning of adrenaline. Ben je in 2016 eindelijk begonnen aan Twin Peaks, omdat iedereen aan je kop aan het zeuren was? Reken er maar op dat de misgunner zal verklappen dat je vermoedens kloppen en dat Laura Palmer inderdaad een aan lager wal geraakte transgender was die d'r gemeentebelastingen niet kon betalen en daarom maar zelfmoord pleegde. Hele serie meteen verpest!