Sinds wanneer is Nederland zo spiritueel en wie zijn al deze Xenos-boeddhisten eigenlijk?

Beeld: Hanna Whittle

Er zijn tegenwoordig steeds meer Nederlanders die het nodig vinden om gesprekken te verpesten met opschepperige verhalen over hoe zen ze zijn terwijl ze de week ervoor nog 'kanker'-roepend door het verkeer raasden. Deze Xenos-boeddhisten gaan massaal aan de haal met boeddhabeeldjes, yoga en patchouli-wierook en schromen niet om jou daar álles over te vertellen.

Vermoed je dat je ook een Xenos-boeddhist in je omgeving hebt? Betrap ze op heterdaad als ze de volgende onderwerpen bij je aan proberen te snijden:

1) De meditatie-app

Waag het niet om in een zwak moment tegen je vrienden te verzuchten dat je het zo druk hebt op je werk: voor je het weet staat je goede vriend Jeroen klaar om z'n top drie favoriete meditatie-apps met je te delen. Ben je vervolgens zo dom om te zeggen dat je eigenlijk nog nooit hebt gemediteerd? Bereid je dan maar alvast voor op een blik vol medelijden én walging en een brutaal vragenvuur: 'Denk je niet dat wij hier op aarde zijn gezet om te streven naar een lichter bestaan?', 'Heb jij ooit wel eens echt goed over het leven nagedacht?' en 'Dit gaat je leven écht veranderen.'

2) De yoga-verslaving

Jaja, we get it, je zit op yoga. Er is niks waar de Xenos-boeddhist harder op gaat dan anderen laten weten dat hij sinds kort aan yoga doet en dat 'ie nu pas écht lekker in z'n vel zit. "Geen idee waarom ik niet eerder een lesje Kundalini heb meegepakt, ik voel me stukken lichter sinds ik yogi Svaha ken." Heb geduld, over een paar weken is het nieuwe eraf en zal je goede je vriend je nooit meer met een te vrolijke Namasté begroeten als je 'm tegenkomt op straat. Als je geluk hebt zie je 'm voortaan gewoon weer strontchagrijnig in de Basic Fit beuken op de crosstrainer.

3) De dagelijkse horoscoop

Ga er maar vanuit dat de Xenos-boeddhist iemand is die elke dag trouw z'n horoscoop leest op 123horoscoop.nl en er met de volle 100% in gelooft. Beweert Mercurius dat elk Steenbokje vandaag een dodelijk ongeluk krijgt waarbij hij of zij beide armen zal verliezen? Wedden dat de Xenos-boeddhist de hele dag angstig op de bank blijft zitten met z'n handen onder z'n kont zodat z'n armen geen gevaar lopen?

4) De obsessie met rare, helende stenen en kristallen

Er zijn dus mensen die oprecht geloven dat een steen ze kan genezen van vervelende dingetjes als werkstress, vaginale schilfers en kwade kankers. Geef ze voor de gein anders eens 'n steentje dat je hebt gevonden op het grindpad van je ouders en ze weten nog steeds iets uit hun muil te krijgen over kristalkracht en mineralen die je chakra kunnen kleuren.

5) De kleurboeken voor volwassenen

Dacht jij met je kinderloosheid en cynische houding die lelijke, amateuristische tekeningen van (kleine) mensachtigen met een motorieke stoornis wel te kunnen ontwijken? Weer dan elke Xenos-boeddhist uit je leven. Deze volwassen (!) mensen zoeken hun heil nu namelijk ook opeens in dure kleurboeken omdat het slordig inkleuren van een mandala rustgevend zou werken. Walgelijk.

6) De boeddha's, wierook en geurkaarsen op de vensterbank

'Ik ben niet gelovig verder hoor, maar vind het gewoon een heel bijzonder mannetje,' je hoort het haar nog zeggen terwijl ze voorzichtig met een stofdoek langs haar verzameling gouden Xenos-boeddha's gaat. Dit is dezelfde vrouw die beweert pas écht uitgerust te raken wanneer haar hele nieuwbouwwoning naar fabriekskaars ruikt. En exact dezelfde vrouw die beweerde dat Beyoncés Grammy-outfit van laatst een duidelijke verwijzing naar de holistische werking van zonnekracht was. In plaats van gewoon een lelijke gouden jurk en een kroontje uit de feestwinkel.

7) De cursussen, kampen en retraites

Waar je vorig jaar nog ladderzat op een banaan in Albufeira zat met Melissa, wil je beste vriendin nu opeens naar een yoga-retraite op Ibiza of een stiltekamp in Goa. Als je vraagt waarom, vertelt ze je doodleuk dat ze 'helemaal klaar is met het lege bestaan dat ze tot nu toe leidde en klaar is om te investeren in waardevolle ervaringen'. Loop langzaam, achteruit bij haar vandaan en like nooit meer een foto van haar op Instagram.

8) De verknipte fascinatie met India

De Xenos-boeddhist boeit het niet dat er meer hindoes, christenen, sikhs en moslims dan boeddhisten in India wonen, want sinds hij een ingelijste poster van het Ohm-teken aan z'n wc-muur heeft hangen staat dit land bovenaan z'n bucketlist. Als je met 'm probeert te praten over al die groepsverkrachtingen die systematisch door de vingers worden gezien, de kindbruidjes die massaal worden meegegeven aan oude mannen, de instant diarree zodra je het vliegveld uitloopt of de ronddrijvende lijken in de Ganges, kapt hij je zonder pardon af. 'Ik heb eigenlijk echt alleen maar goeie dingen gehoord over de laid-back vibe in Goa.'

Gewoon laten gaan, over een paar weken is 'ie weer terug in Nederland met een darminfectie, stront onder z'n nagels en een backpack vol teleurstellingen.