Laten we gewoon eens bloedeerlijk antwoord geven op domme sollicitatievragen!

Beeld: Hanna Whittle

Iedereen die ouder dan 14 en geen gore uitkeringstrekker is, heeft als het goed is wel eens gesolliciteerd. En iedereen weet hoe bijna ELK sollicitatiegesprek er aan toe gaat. Je krijgt altijd dezelfde saaie vragen, waar je altijd dezelfde oneerlijke antwoorden op geeft.

Maar wat nou als we allemaal eens eerlijk antwoord zouden geven op deze rotvragen? In plaats van liegen dat ons enige zwakke punt is dat we 'echt veel te perfectionistisch zijn, hihi'? Kijk hieronder hoe het een stel fictieve sollicitanten verging:

Ben jij een teamplayer?

Normaal antwoord van Maikel (25):
"Absoluut! In mijn vorige baan stond ik bekend om mijn tactische werkwijze met collega's uit alle lagen van het bedrijf. Ik heb zelfs nog een tijdje in een paar commissies gezeten."

Eerlijk antwoord van Maikel (25):
"Oh jezus, boeit mij echt niet zo heel veel met wie ik in een team wordt gestopt hoor. Is dat voor een sportdag ofzo? Krijgen we dan wel doorbetaald?"

Wat zijn je goede eigenschappen?

Normaal antwoord van Melinda (31):
"Ik ben erg punctueel, hou ervan om mezelf helemaal te geven, werk graag projectmatig, leer heel snel en kan altijd met iedereen over weg."

Eerlijk antwoord van Melinda (31):
"God schat, waar moet ik beginnen? Geef mij een halve liter Schultenbrau en ik pomp 'm binnen 30 seconden volledig m'n slokdarm in. Verder kan ik m'n naam boeren, ben ik goed in hoofdrekenen en een kei in het rondkomen van 50 euro per maand. Zou deze baan dus zeker goed kunnen gebruiken maar ik ben verder niet wanhopig ofzo. Wat wordt mijn bureau'tje?"

Waarom wil je juist bij dit bedrijf werken?

Normaal antwoord van Jeroen (28):
Het profiel van dit concern spreekt mij onwijs aan. Ik heb afgelopen week jullie jaarverslag van 2015/2016 bestudeerd en ben echt enorm onder de indruk van jullie core action figures en hoe jullie die fusie hebben getackled.

Eerlijk antwoord van Jeroen (28):
"Luister, ik ben persoonlijk een groot liefhebber van de dingen die jullie hier doen. Heb net even snel, voor ik binnenkwam, op jullie website gekeken: erg inspirerend allemaal! Daarnaast ben ik ook een fervent voorstander van het kunnen betalen van mijn Waternet-rekeningen en de aanmaningen die Bol.com me om de drie weken stuurt omdat ik in 2014 een dvdbox van Law & Order ben vergeten te betalen. Het lijkt me dan ook evident dat ik geschapen ben om mijn talenten en werkethos hier tot uiting te laten komen!"

Waarom denk je geschikt te zijn voor deze functie?

Normaal antwoord van Beau (39):
"Zoals op mijn cv te lezen is werk ik inmiddels al achttien jaar in deze branche, beschik ik over een uitgebreid en interactief netwerk en lees ik ook in mijn vrije tijd graag vakliteratuur over dit vakgebied."

Eerlijk antwoord van Beau (39):
"Goede vraag. De waarheid is dat ik me niet voor kan stellen dat jullie iemand kunnen vinden die enthousiaster is over deze branche! Tel daarbij op dat ik Filosofie, Archeologie en Vrijetijdskunde heb gestudeerd, nog nooit een baan heb gehad, 39 ben en nog steeds bij m'n moeder in haar tuinhuisje woon. Gun mij dit, alsjeblieft."

Waar zie jij jezelf over 5 jaar?

Normaal antwoord van Jessica (34):
"Dan hoop ik hier nog steeds te werken en hogerop te zijn geklommen in dit bedrijf. Ik zou graag van een uitvoerende functie gaan naar een beleidsfunctie."

Eerlijk antwoord van Jessica (34):
"Pfoe, even nadenken hoor. Ik hoop tegen die tijd in elk geval mijn Wehkamp-krediet eindelijk afbetaald te hebben! Dat is ook wel de belangrijkste reden dat ik denk dat ik in dit team pas. Ik bedoel, ik neem aan dat iedereen hier elke dag met hetzelfde doel naar kantoor komt? Om uit de schuldsanering te komen? En zo'n gemeenschappelijk doel geeft gewoon echt een enorme powerboost! Dat je er met z'n allen iets van probeert te maken. Schouders eronder en GO!"