Geen oer-Hollandse achtergrond? Zo kom je alsnog op sollicitatiegesprek

Beeld: Hanna Whittle & Marijtje Berghuis

Helaas wordt iemand met de naam Jeroen Witman veel eerder op sollicitatiegesprek uitgenodigd dan iemand die Mohammed al Halal heet. Als je geen oer-Hollandse achtergrond hebt, kun je dus onder een valse naam solliciteren. Maar wat kun je nog meer doen om je sollicitatiebrief te verhollandsen?

  1. Stuur een tastbare brief in plaats van een e-mail, zodat je de envelop grondig in kunt smeren met een jong belegen Jumbo-kaas. Sandra van HR zal er nieuwsgierig aan ruiken, terugdenken aan haar jeugd in Mestwijk aan de IJssel en je brief tevreden op de goede stapel leggen.
  2. Zet in je cv een foto van je hoogblonde buurjongen of -meid, met een Acda en De Munnik-shirt aan en een schaal leverworst in de handen. Een vensterbank met de letters H O M E op de achtergrond is een pre.
  3. Zet de emoji van de Nederlands vlag achter je nepnaam. Of de vlag van Luxemburg, zoals PVV'ers op Twitter vaak hebben: 🇱🇺
  4. In je cv som je op waar je trots op bent, en dus zet je bovenaan in all caps: NEDERLAND. Copypaste hier vervolgens het hele Wilhelmus onder. Het maakt niet uit dat je alleen de lidwoorden begrijpt, want dat geldt voor elke Nederlander.
  5. Begin je brief met de opmerking dat je het eigenlijk heiligschennis vindt om te schrijven op briefpapier dat is bedrukt met de Nederlandse vlag. (Oh ja: koop briefpapier dat is bedrukt met de Nederlandse vlag.)
  6. Zeg niet dat je 'feeling hebt voor productie': zeg dat je voor je korfbalteam weleens een weekendje Landal Kutterheide hebt georganiseerd.
  7. Onderbreek je brief halverwege met de zin 'Moment, ik ga zo verder met de brief. Het is 18.00 uur, etenstijd, tot zo.'
  8. Maak een dubbelvla-vlek bij de eerstvolgende zin.
  9. Wees niet bang om dertig keer het woord 'leuk' te gebruiken in je brief of e-mail. Nederlanders zijn dol op dit woord: ze kunnen er enthousiasme mee uitstralen zonder daadwerkelijk iets inhoudelijks te zeggen. Noem iets leuk, en je argumentatie zit erop. Je vorige baan? Vond je leuk. De baan waar je nu op solliciteert? Lijkt je leuk. Teamwork? Leuk. Zelfstandig werken? Leuk. Helemaal leuk. Leuk leuk leuk leuk leuk!
  10. Voeg als P.S. toe: 'Herman in de zon op het terras.' Niet vragen waarom, gewoon doen.