Hoe te reageren als iemand die je niet zo goed kent een snotje in zijn neus heeft?

Een zichtbaar snotje in iemands neus of een sliertje spinazie tussen iemands tanden: zomaar wat dingen die het onmogelijk maken om een normaal gesprek te voeren. Als goede vriend kun je natuurlijk gewoon roepen ‘gatverdamme er hangt iets smerigs uit je neus!’ Maar wat als je de persoon niet zo goed kent? Wat kun je dan doen? Hier een overzicht van smerige situaties, gerangschikt naar ernst. Inclusief gepaste reacties.

5. Sliertje spinazie tussen de tanden

Ernst van de situatie: Niet ernstig. Iemand heeft spinazie gegeten. Een lastig eetbare, maar gezonde groente. Dit is een gezond persoon. Het is niet erg om iemand erop te wijzen dat hij gezond is. Door velen zal dit zelfs als compliment worden opgevat.

Hoe zou je kunnen reageren? ‘Hey, aan het sliertje tussen je tanden te zien heb je gezond gegeten! Wat fijn dat je zo gezond bent!’

4. Snotje in de neus

Ernst van de situatie: Beetje ernstig. Het blijft natuurlijk een jammerlijk gezicht, vooral als het een flinke bol vuiligheid is die aan de buitenkant van iemands neus bungelt, maar het is niet iets waar je van gaat kokhalzen als je het ziet.

Hoe zou je kunnen reageren? Pulk aan je eigen neus, in de hoop dat de hint begrepen wordt. Of geef een zakdoekje zonder iets te zeggen. Of sla deze persoon in het gezicht, in de hoop dat het snotje naar beneden valt.

3. Mee-eter met wit kopje op iemands kin

Ernst van de situatie: Ernstig, maar de kans is groot dat de persoon zelf niet doorheeft dat de mee-eter er zit, dus het is ook een beetje zielig. Vandaar slechts een derde plek. Maar goed… Teeering wat is dit smerig! Daarnaast is het onmogelijk om je nog op een normaal te doen als er zo’n grote, witte op knappen staande talgbult om je aandacht aan het smeken is.

Hoe zou je kunnen reageren? Houd in je achterhoofd dat deze persoon hier niets aan kan doen en het je misschien zelf wel eens kan overkomen nadat je weer eens een heel weekend op alleen Hamka’s hebt geleefd. Giet hem vol met drank (of ander vloeibaar spul) zodat hij naar de wc moet, daar in de spiegel kijkt, dit pusprobleem fixt en de spiegel weer schoon achterlaat.

2. Lijkenadem

Ernst van de situatie: Zeer ernstig, en het maakt het alleen maar smeriger omdat het zo makkelijk te voorkomen is. Kauwgom, tandpasta, Smintjes of gewoon simpelweg je bek houden: de oplossingen zijn eindeloos. En kom niet aanzetten met dat deze persoon het zelf misschien niet doorheeft. Alleen een Alzheimerpatiënt vergeet dat hij een uur geleden een bol knoflook heeft kapotgeknauwd. Of dat hij ’s ochtends z’n tanden niet heeft gepoetst, niet gegeten heeft en daarom z’n collega’s trakteert op de geur van een gapende, lege put.

Hoe zou je kunnen reageren? Het liefst zou je deze persoon vragen of hij uit het riool heeft lopen vreten, en je dan omdraaien. Dit zou volkomen terecht zijn, maar in de praktijk zet dit vaak kwaad bloed. Je kunt hem een kauwgompje aanbieden terwijl je er zelf ook een neemt. Of iets zeggen als ‘zo zo, jij houdt van frikandel speciaal of niet soms?’

1. Opgedroogd wit slijm in iemands mondhoeken

Ernst van de situatie: Niet te doen! Dit is zo ontzettend goor, niemand zou hier naar hoeven te kijken. Het is alsof iemand een broodje smegma heeft gegeten en z’n smoel niet heeft afgeveegd. Als ze in Guantanamo Bay nog nieuwe marteltechnieken zoeken kunnen ze een foto van witte mondhoekjes ophangen in de cellen.

Hoe zou je kunnen reageren? Weglopen. Nummer verwijderen uit telefoon. Uit je geheugen wissen. Dit zijn geen mensen waar je mee om wilt gaan. Als je wat meer tijd hebt kun je ook speels een stukje duct tape over zijn smegmabakkes plakken, hem meenemen naar een verlaten schuurtje en hem doodschieten.