Waarom zijn we gek op sneeuw TOT HET DAADWERKELIJK SNEEUWT?

Beeld: Hanna Whittle en Nathan Stuger

Met al die brutale nieuwkomers die massaal naar ons land komen om onze mooie cultuur te kapen, is het zaak dat we af en toe stilstaan bij wat ons nou écht Nederlanders maakt. Of het nou producten, gebruiken, gerechten of neukstandjes zijn.

Een reminder voor ons en een leermoment voor hen: dit maakt je nou een Ultieme Nederlander.

In dit deel: ambivalent zijn over sneeuwval.

Wat is dit?

Wat denk je dat het enige is dat een Hollandse lente, zomer én herfst gemeen hebben? Precies: kutweer. Én, Nederlanders die dan zogenaamd zin hebben in sneeuw. Eigenlijk kun je in ieder gesprek dat niet in hartje winter plaatsvindt, verwachten dat iemand hardop begint te bidden om sneeuw: 'Sneeuw? Heerlijk vind ik dat! Zo veel zin om sneeuwpoppen te maken, een sneeuwstorm met kerstavond mee te maken, eerste stappen in verse sneeuw te zetten, snert te vreten in de vrieskou, te sleeën.' Mens, je gaat niets van dit alles doen. Als die vlokken eenmaal met bakken uit de hemel komen op een onverwachte decemberavond, schreeuw je moord en brand dat je niet naar je werk kunt komen. Dan gooi je posts eruit als 'dood aan de NS' en 'fucking tyfusweer'. Of je loopt een beenbreuk op omdat je buiten één stap zette. Na een dag ben je klaar met die witte laag koud water en begin je te mekkeren over je bevroren fietszadel, verkeer dat platligt, bussen die uitvallen en 'dat je echt met je winterdepressie onder een fleecedeken Home Alone wil kijken'.

Waarom is het zo Nederlands?

Omdat Nederlanders maximaal 3 minuten tevreden kunnen zijn met een bepaalde temperatuur of weersomstandigheid. Het is altijd 3 minuten 'oh kijk hoe mooi! Die vlokjes! Nouuuu, dat ik dat nog mag meemaken! Zal ik er eentje op mijn tong laten smelten?' voordat de eerste persoon in het gezelschap durft te fluisteren 'het is wel een beetje frisjes hoor'. Binnen no-time staat iedereen binnen te zuchten met een kop chocomel in het knuistje en te 9292'en om te kijken of ze nog wel thuiskomen.

Wat kunnen nieuwkomers hiervan leren?

Laat je niet warm en gek maken door Nederlanders die zeggen dat ze zin hebben in januari. Ze willen echt niet met je sleeën.