Dit zijn de arme mensen die we áltijd misbruiken voor onze smoesjes

Beeld: Hanna Whittle

We liegen er wat vanaf met z'n allen. Of het nou voor een tentamen, bruiloft, een dagje op de hei met collega's of een 'kun jij ff een paar verhuisdozen helpen inpakken?' is, we zijn inventief genoeg om ons er altijd onderuit te lullen. En daar hebben we elke keer iets of iemand anders voor nodig, die daar niks vanaf weet!

Ooit gedacht hoe het voor die slachtoffers is, om zo misbruikt te worden? Nou, zo dus:

1) NS treintoestel 1631 - Zou een vertraging hebben van 1,5 uur
Stagiair Michel heeft zich alweer verslapen.
"Dag in, dag uit laat ik Michel met z'n 85 kilo welvaartsvet en z'n loodzware laptoptas zonder pardon bij me naar binnen stappen. En dan flikt hij me dit? Hoef hem voorlopig niet meer te zien."

2) Oudtante Jolanda (69) - Zou haar heup in 1001 kleine kiezeltjes hebben verbrijzeld dankzij een loshangende trapleuning
Kleindochter Charissa had geen zin in gym.
"Ik heb helemaal geen trap, ik woon op de begane grond in een peperdure aanleunwoning. Ik maak me erg veel zorgen om onze Charis. Ze zei tegen school dat ze naar het ziekenhuis is gegaan om mij vaarwel te zeggen, maar volgens haar docent zat ze voor de Albert Heijn een frikandelbroodje te eten. Vorige week was ze nog vegetariër?"

3) Mehmet (49) en Aysel (45) - Zouden zijn omgekomen in een car crash op de Erasmusbrug
Zoon Erdem wilde indruk maken op een meisje.
"Toen Erdem haar voor het eerst meer naar huis nam, deden ze al zo raar. Even heel snel gristen ze allebei een pakje Wicky uit de kelderkast, en daarna meteen, hop, naar boven. We hoorden later pas dat ze dacht dat wij zijn nare, op kinderbijslag beluste oom en tante waren en dat hij zichzelf al jaren moest opvoeden."

4) Hradek (23) - Zou het zogenaamd hebben uitgemaakt met zijn lange afstandsrelatie
Jessie probeerde met nep-liefdesverdriet onder een saaie familieverjaardag uit te komen.
"Jessie zeggen ik maak uit met chaar?! Maakt niet uit? Ja, maak niet out voor mai! Geen probleem!"

5) De familiecomputer in de huiskamer – Zou een zeer vunzig pornovirus bevatten
Jongste zoon Tommy vergat na een avondje aftrekken zijn browsegeschiedenis te wissen.
"Normaal gaat hij keurig en zorgvuldig te werk. Incognitomodus aan, cache-geheugen na afloop legen en spetters worden met een Glorix-doekje weggeveegd, ik heb het al zo vaak mogen aanschouwen via m'n vertiefde Logitech-webcam. Maar gisteren werd hij bijna betrapt door zijn zus Katinka en sloot 'ie alles veel te gehaast af. En nu krijg ik opeens de schuld van zijn goorlapperij! Schandalig. Ik zou een nog veel groter boekje over hem open kunnen doen."

6) Pieter-Jan (53) – Zou zijn personeel meer overuren laten draaien dan een al meerdere keren ingestorte kledingfabriek in Bangladesh
Front office recruiter Thijs lag weer te batsen met zijn collega Chantal in Van der Valk-Zaltbommel langs de A2.
"Overuren? Maar Thijs gaf aan dat hij en Chantal samen even de Zuidas wouden ontvluchten. Even goed flex-plekken in een smoezelig snelweghotel, voor een intense, opwindende out-of-the-box brainstormsessie."

7) Rabo Internetbankieren App – Zou geld achterover drukken
Lizzy was na vijf herinneringen nog steeds te laks en gierig om haar bijdrage aan het verjaardagscadeau van Marciano over te maken aan initiatiefnemer Danny.
"Serieus? Heeft ze dit alweer geflikt? Ik ben letterlijk een geautomatiseerd systeem, ik maak helemaal geen fouten. En Danny heeft ook gewoon Rabobank dus die smoes dat het langer duurt gaat ook niet op. Ik ga even wat betalingen aan Zalando storneren, kijken of ze dan nog zo brutaal doet."

8) Bonzo (2) - Zou meerdere a4'tjes aan belangrijk huiswerk hebben opgegeten
Kimberley was te stoned om nog een woord op papier te krijgen.
"Toen m'n baasje aan haar vroeg wat al die groene stukjes gras op het aanrecht deden, zei ze ook al dat ik een andere hond had gedekt tegen het aanrecht aan. En dat er daarom vast wat gras was achtergebleven! Ongelofelijk. Ze behandelt me altijd als een stuk stront, terwijl zij degene was die me zo nodig moest hebben. Ga straks echt over haar dekbed heen pissen."

9) Oma Neeltje Henrika Geurt Geertruida de Wit Boersma († 1910-1999 †) - Zou al zo'n 8 keer zijn overleden
Carla durft geen ontslag te nemen bij Café De Ouwe Treurpijp.
"Elke keer dat ze weer aan de slag moet en hele dagen andermans borden moet afwassen, zegt ze dat ik opnieuw ben overleden. En dat is op zich frappant, want ik ben al achttien jaar dood. In mijn tijd kon je gewoon zeggen dat je naar zo'n kamp ergens in Polen werd gestuurd en dan hoefde je nooit meer verantwoording af te leggen aan wie dan ook. Oh, die goede, oude tijd."

10) De tandarts - Zou de verlosser moeten zijn van een helse kiespijn
Gino heeft geen zin in praatzieke collega Marianne die wil carpoolen naar werk.
"Gino? Ik hou die namen allang niet meer bij. Ik word elke dag zo'n 67381 als smoesje gebruikt door laatkomers. Altijd moeten ze mij hebben, nooit de keel-, neus- en oorarts. Mochten ze een keer echt bij mij in de praktijk belanden, kan ik niet beloven dat ik de verdoving niet 'vergeet'.