Sky Radio geeft me helemaal niks en dat is precies wat ik wil

Op het moment dat ik dit schrijf luister ik naar Sky Radio. Phil Collins met Easy Lover werd net gedraaid en inmiddels kabbelt Leann Rimes met Can’t Fight The Moonlight door mijn speakers. Allebei nummers die me volledig koud laten. En daar hou ik van. Laat me je uitleggen waarom Sky Radio precies is wat ik wil.

Niet meteen een klik met Sky Radio

Ooit werkte ik op een raamloos kantoor met een systeemplafond waar Sky Radio de hele dag, vijf dagen per week, op aanzienlijk volume uit PC-speakers schalde. De verantwoordelijke collega tegenover me neuriede alles mee. Ik hoor je denken: dat klinkt als een ideale werksituatie, maar eerlijk gezegd moest ik er even aan wennen. Sky Radio heeft namelijk een playlist van ongeveer vijftien nummers die de hele week op repeat staan. Zes daarvan zijn altijd van Phil Collins, waardoor de playlist niet bepaald Against All Odds is. Het duurde daarom even voordat ik Sky Radio ging waarderen. Maar goed, You Can’t Hurry Love!

Waardering van Sky Radio

Na een paar weken ging bij mij de knop om. Ik lette niet meer op de specifieke nummers en de constante herhaling ervan. Muziek werd een verzameling klanken die op zich wel oké in het gehoor lagen als je ze achter elkaar zette, maar waar je verder niet bij nadenkt. Ik ging muziek beschouwen als kleurloos behang van het leven. Door deze nieuwe visie begreep ik waarom mijn collega het niet beu werd om ieder uur een oude hit van Adele mee te neuriën en nog steeds met haar voet tapte als Drops of Jupiter van Train voor de derde keer die dag voorbijkwam.

Het belang van Sky Radio: deel 1

Sky Radio draait niet mijn favoriete nummers. Iemand die naar Sky Radio luistert heeft namelijk geen favoriete nummers, want dan zou hij daar wel naar luisteren. Sky Radio is er voor de grote groep mensen in onze samenleving die vaak vergeten wordt: die zonder muzieksmaak. Het hebben van een muzieksmaak wordt als een statussymbool gezien, een teken van volwassenheid en intelligentie. ‘Kijk mij eens een mening hebben over een artistieke uiting van een ander’. In werkelijkheid kan het zeker een derde van onze bevolking geen reet schelen wat ze luisteren. Gelukkig vinden al deze verketterde mensen elkaar op dat speciale, smaakloze plekje op 101FM waar ze dagelijks geknuffeld worden door Des’ree en haar vergeelde hit Life.

Het belang van Sky Radio: deel 2

Sky Radio is er niet alleen voor smaakloze mensen zoals mijn collega en ik. Door Sky Radio ontvangt Alanis Morissette nog royalties over Ironic, en zit ze niet in oude vodden op een straathoek met een banjo in haar hand, een hoed met kleingeld voor haar neus en een tamme rat op haar schouder.

Momenten waarop je echt wat hebt aan Sky Radio

Zit je in de put? Tune in op Sky Radio en realiseer je dat het leven eigenlijk gewoon een zouteloze, voortkabbelende bedoening is waar je niet te veel over in moet zitten. Is er een tante overleden waarvan niemand een idee heeft wat voor muziek ze luisterde, omdat het haar waarschijnlijk niks kon schelen? Laat tijdens de begrafenis 101FM horen. Alle gasten zullen elkaar instemmend in hun betraande ogen kijken en denken: ja, tante Lidia was inderdaad een Easy Lover.