Wie is toch die vriend die NOOIT geld heeft?

Beeld: Marijtje Berghuis

Iedereen kent hem wel. Die ene vriend die NOOIT geld heeft. Zo herken je hem:

Hij kan geen Spotify Premium betalen
Daarom luistert hij nog steeds muziek via een gratis Youtube Converter app, Limewire-light of Soundcloud. Mocht deze persoon wel Spotify hebben, dan heeft 'ie zo'n free account waarbij je om de 30 seconden zo’n akelige reclame hoort. Zodra jullie op een huisfeest zijn en hij 'een pokoe' gaat opzetten, begin jij alvast een aardappelschilmesje over je gezicht te halen.

Hij heeft een geleende iPhone 5s die finaal naar de graftyfus is
Zijn gehele scherm zit vol met barsten en zijn homebutton doet het al langer dan een jaar niet meer. Daarom heeft hij al een paar maanden die lelijke Assistive Touch knop op z'n homescreen staan. Je weet wel, die knop voor bejaarden en halve gare met een motorische stoornis.

Hij woont nog thuis en wilt daarom altijd crashen op jouw bank
Aangezien hij zelf nog bij zijn ouders in Harmelen woont waar de laatste bus om half 7 vertrekt, woont hij drie van de vier weekenden per maand op jouw bank. Omdat hij inmiddels geen schaamte meer kent, speelt hij makkelijk in op jouw schuldgevoel. 'Ik slaap vanavond bij jou, gezellig hè? Regel jij ontbijt voor morgen? Ik ben oké met Lidl-yogurt en croissants hoor! Ben echt blij met zo’n vriend als jij'.

Zijn rekeningen lopen sneller op dan de staatsschuld van de VS
Nadat hij is uitbetaald door Folder.nl, waar hij twee keer per week een half uur folders rondbrengt, koopt hij een t-shirtje van 80,- terwijl hij nog 857,50 geleend geld moet terugbetalen aan mensen. Zodra een van zijn vrienden hem weer herinnert aan de 45,- die hij hem nog verschuldigd is zegt ie: 'Ohja! Ga het nu overmaken! Oh, fuck! Ben m'n Rabo-reader kwijt. Ik maak 't volgende maand gelijk over oke???? En kan ik trouwens even 400,- lenen???'

Hij krijgt een halve hartverzakking als hij iets moet betalen
Als jullie naar de supermarkt gaan wacht hij altijd totdat jij als eerste jouw boodschappen op de kassaband hebt gezet. Daarna legt hij heel nonchi zijn boodschappen erachter en zet dan op het allerlaatste moment een balkje neer. Vervolgens kijkt hij je heel lang aan terwijl zijn blik gericht is op jouw pinpas en zegt zachtjes: 'Jij verdiende 10,- per uur toch? Best veel eigenlijk hè'. Er valt een loodzware deken van onzekerheid en schuldgevoel over je heen. Stotterend zeg je: 'Achjo betaal jij de volgende keer maar'. Je weet dat dit moment nooit zal komen.

Hij lift sneaky mee op iemand z'n Netflix-account
Dit kan het account van een broer of zus zijn, maar ook het account van zijn ex gebruikt hij zonder enig schuldgevoel. Hij kijkt vooral 's nachts en aangezien die ex een leuke relatie en een goede baan heeft zal die toch nooit 's nachts actief zijn. Zelf leeft 'ie in een waardeloos werkeloos leven en dus heeft hij 's nachts alle tijd om even goed misbruik te maken van dit Netflix-account.

Hij bietst van iedereen altijd sigaretten
Want ook sigaretten heeft deze parasiet niet aangezien hij iedere week acht keer stopt met roken. Op feestjes tikt hij zachtjes op je schouders en kijkt je grijzend aan terwijl 'ie vraagt: 'Heb je ff peukie voor me? Wil er best voor betalen hoor'. Hij weet toch wel dat je die paar tien-centjes nooit aanneemt. Je neemt het dus maar weer voor lief deze brutale rat daarom easy jouw pakje leegpaft. Je bent laf.

VIND JE OOK LEUK:
Wie is toch die gast die denkt dat gokken bij TOTO z'n baan is?