Dit is waarom echt iedereen die je kent deze Vans-schoen draagt

Beeld: Hanna Whittle & Nathan Stuger

Of je nou een pedante Randstadstedeling of trotse provinciaal bent, je garderobe is pas echt compleet met de iconische - door iedere Nederlander gedragen - zwart witte Vans SK8 hi.

Dit is waarom:

Hij is uitstekend te matchen met het Hollandse weer

Je kan de comfy Vans perfect dragen tijdens alle suïcidale seizoenen die Nederland rijk is: herfst, winter, lente én zomer. Rol die broekspijpjes omhoog, trek er frivole Happy Socks bij aan en banjer twaalf maanden lang door ons baggerklimaat. Let wel op: draag de SK8 hi nooit onder een onuitgesproken pak van de WE zoals palingpartners Nick & Simon of die ordinaire Jim Bakkum doen. Behalve als je eruit wil zien als een rayonmanager van de Jeans Centre natuurlijk.

Deze schoen verbindt culturen en sociale klasses

Twijfel je toch nog over het aanschaffen van dit comfortabele hebbeding? Niet nodig, want hij is geschikt voor letterlijk iedereen:

  • Ben je een pretentieuze hipster? Dan is dit de perfecte match voor bij je zwarte turtleneck, geblondeerde haren, dat rebelse oorringetje en je fritz-kola.

  • Alle aanwezigen in je hoorcollege. Corpskwal Diederick die zich elke ochtend in een blazertje hijst voordat hij naar school gaat, Rachida de vlotte moslima met strakke spijkerbroek plus uitgesproken mening, Freek de crossfit-freak uit West-Friesland en je herintredende docent die d'r geluk alleen nog maar vindt dankzij online shoppen en de fruitautomaat in het café bij haar om de hoek.

  • Elke huismoeder die een beetje bij de tijd probeert te blijven. Doc Martens zijn een stapje te ver en 'ruig'. Maar dit zijn dé ideale stappers voor een dagje struinen langs de Xenos, Big Bazar of een elk suf evenement in de Jaarbeurs Utrecht met manlief Ronald.

  • Je normalo neven en nichten uit kleine dorpen in Gelderland die nu eindelijk hun Converse All Stars kunnen wegdonderen. Met deze moderne variant voorzie je elk Jack & Jones outfit van de nodige edge.

Je stangt een hele subcultuur met het dragen van deze schoen

Elke keer als je deze skate-klompen aantrekt, barst er ergens op een verlaten halfpipe in Nederland een 35-jarige slonzige skater in huilen uit. Hey ouwe stoner, stop met janken en accepteer dat insta-influencers nou eenmaal net crackjunkies zijn. Steeds op zoek naar nieuwe items om te jatten voor hun eigen high, geen enkele subcultuur is nog veilig! Dat toe-eigenen van die Trasher-truien, oké. Maar je bent niet de eigenaar van Vans toch? Face it: nagelstyliste Melany heeft net zo veel recht op Vans als jij!