Hey, mensen in een relatie: stop met denken dat singles altijd ongelukkig zijn!

Beeld: Hanna Whittle

Je kunt als single nooit eens chillen met mensen in een relatie zonder dat ze tot op de seconde uitrekenen hoelang je single bent en met een acuut noodplan komen om je zo snel mogelijk te redden van je o zo zielige single-status. En als je zegt dat het eigenlijk wel prima gaat, geloven ze je niet, want het kan gewoon niet anders dan dat je een eenzaam hoopje depressiviteit bent.

Lieve mensen in een relatie, jullie moeten echt even dimmen met jullie single-shaming. En wel hierom:

1) Die vermoeiende vragen over het single-leven zijn net zo voorspelbaar als jullie seksleven

Allereerst zijn het die vragen waar jullie non-stop mee aankloppen:

  • 'Hallo, hoelang lijd jij al aan het single zijn?'
  • 'Waarom heb jij geen relatie?'
  • 'Jij moet vast heel erg eenzaam zijn, zo zonder liefde hè?'
  • 'De klok tikt, wordt het niet eens tijd om te settelen?'
  • 'De nicht van mijn buurvrouw is ook nog single! Zal ik je anders voorstellen?'

In de oren van een single klinkt dit allemaal als 'Je faalt in het leven en bent niet compleet tot je een vaste verkering hebt'.

Dan heb je ook nog die undercover belediging vermomd als compliment: 'Jij bent zó leuk, er is echt wel iemand voor jou!' Met andere woorden: 'Je bent pas écht leuk als je met iemand bent.' In die zin zou het even tof zijn als een single jou voor de ogen van je partner zou 'complimenteren' met 'Jij bent zó leuk, je verdient echt beter!'

2) Doe rustig! Singles springen echt niet massaal van flatgebouwen op Valentijnsdag!

Dan is er die hardnekkige gedachte dat het on-voor-stel-baar is dat singles bijvoorbeeld de feestdagen kunnen overleven zónder in pyjama op de bank romcoms te bingen omringd door junkfood en tissues vol snot. Het is al he-le-maal onbestaanbaar als er ook nog eens géén hond of poes is om uit eenzaamheid stiekem tussen de lakens mee te tongen!

Je kunt echt prima functioneren in je eentje, met vrienden, familie of vreemden. We worden al zes jaar geleid door een premier die single is en het land is niet naar de hel en verdoemenis geholpen. Toch? Tegelijkertijd kan je ook in een relatie elke dag een beetje meer kapot gaan van binnen. Kijk naar Melania Trump. Ze wilde slechts een sugar daddy en heeft nu van maandag tot zondag een bomvolle werkagenda. En ook nog eens een man die haar soort het allerliefst zou deporteren (mits ze geen lekker wijf zijn).

3) Koppelaars, kijk eerst even naar wat er naast jullie in bed ligt

Vervolgens heb je van die vrienden en kennissen die zodra ze je zien, veranderen in wandelende datingbureaus met portfolio's op zak van random mensen: 'Ik heb zo'n leuk iemand voor jou gezien! Dit exemplaar is echt wat voor jou!' Het is dat best veel singles classy zijn en zich op de lippen bijten. Anders zouden ze kunnen reageren met: 'Schat, wanneer is de laatste keer dat je goed naar je vriend hebt gekeken? Hij is met al je vier zussen vreemdgegaan, hij vroeg of je open stond voor een trio met je moeder en hij heeft laatst zelfs een dickpic naar je oma gestuurd. Hoezo zou ik naar jouw advies over mannen luisteren?'

4) Families, pas op met zeuren om een partner! Je weet maar nooit wie er ineens op de stoep staat

Families, jullie zijn onderdeel van het probleem. Iedereen snapt dat jullie graag willen dat je zoon, dochter, broer, zus, neef of nicht gelukkig wordt met de liefde van z'n leven, maar luister eventjes: Een single-status kan een keuze zijn. Iemand kan een sloerie willen zijn. Iemand kan zich willen focussen op dingen als een carrière. En schrik niet, iemand kan ook heel gelukkig solo zijn! Als papa's en mama's zo wanhopig blijven bedelen om een schoonzoon, maakt niet uit wie, als hij maar een hartslag heeft, kunnen er ook ongelukken ontstaan. Straks komt ze thuis met een Syriëganger. Of veel erger: met Giel Beelen!