Blijft jouw goede vriend(in) steeds tv-series aan je opdringen? Grijp in!

Vanuit het Steunpunt Serieverslaving Amsterdam worden er vanaf dit najaar meerdere interventiesessies georganiseerd voor vrienden van verslaafden. Ken jij iemand die verslaafd is aan televisieseries (specifiek series met een hoge IMDb-rating)? En ben je klaar om eindelijk in te grijpen? Kijk hieronder aan hoeveel punten je vriend(in) voldoet en neem zo snel mogelijk contact op met het steunpunt.

Repetiviteit
Elke keer dat je jouw goede vriend spreekt is het eerste wat hij vraagt 'Hey, heb je Narcos al gezien? Gaat over cocaïne, echt supervet!' Dat je de laatste 4 keer dat hij je dit vroeg op het punt stond om een handgemeen te initiëren lijkt hij niet door te hebben.

Labiliteit
Je goede maar labiele vriend reageert alsof je 'm zojuist in z'n hart hebt gestoken met een oude, geleende schroevendraaier als jij opbiecht dat je de (erg goed ontvangen) HBO-serie True Detective nog steeds niet hebt gekeken. Hij drukt je op het hart dat je dit echt 'zo snel mogelijk' moet doen. 'Ik weet zeker dat je het tof gaat vinden!'

Escapisme
De Facebooktimeline van je goede vriend bestaat volledig uit bloedserieuze amateurrecensies van de populairste Netflix Originals-series en beginnen altijd met 'Net [titel van serie] gekeken. Man, man, man. Dit is echt een aanrader.' Er heeft al minstens 18 maanden niemand meer op zijn Facebookposts gereageerd.

Over-assertiviteit
Je verslaafde vriend is altijd de eerste en enige die antwoord geeft op de vraag 'hey, weten jullie nog iets leuks om te kijken, heb echt geen inspiratie'. Een vraag waar jij eigenlijk meteen al spijt van krijgt nadat je hem hebt gesteld op feesten of partijen.

Snobisme
Je goede maar zieke vriend vertoont sinds kort snobistische trekjes. Hij weigert te geloven dat je Pretty Little Liars echt een goede serie vindt en blijft het steevast 'je zielige guilty pleasure' noemen. Op zijn beurt is hij naar eigen zeggen Bulgaarse miniseries 'steeds meer gaan waarderen'.

Arrogantie
Het zinnetje 'ik zei het toch' komt regelmatig uit zijn mond. Zó vaak dat je niet eens meer zin hebt om hem te vertellen dat je sinds kort toch ook best wel into The West Wing bent. Je weet tenslotte dat hij een fysiek schouderklopje van je zal eisen wanneer hij erachter komt dat je plezier hebt gehad dankzij zijn kijktip.

Minachting
Jullie vriendschap stond een keer op het spel omdat je zei dat je Breaking Bad 'wel okee' vond. In plaats van 'het allerbeste ooit'.

Heb jij meer dan 1 keer 'ja' kunnen antwoorden op bovenstaande vragen en situaties? Neem dan zo snel mogelijk contact op met het Steunpunt Serieverslaving Amsterdam, samen gaan we jouw vriend helpen.

Marco Balletjes (ervaringsdeskundige en voormalige verslaafde):
+31679843004 of m.m.balletjes@ggd_amsterdam.nl

Dewi Slettenhaar (goede jeugdvriendin van Marco waar hij wel eens een Law & Order SVU-marathon van 16 seizoenen mee heeft gedaan):
+31673211845 of d.slettenhaar@ggd_amsterdam.nl