Waarom is iedereen opeens rechter als iemand zegt misbruikt te zijn?

Beeld: Hanna Whittle en Nathan Stuger

Of het nou Jelle Brandt Corstius, Cara Delevigne, Ke$ha of ieder ander bekend mens is dat vertelt slachtoffer te zijn van seksueel geweld: thuis op de bank gaan we met z'n allen beslissen of ze eigenlijk wel de waarheid spreken. En velen van ons zijn niet te beroerd om van de daken te schreeuwen dat deze celebs glashard liegen over mogelijk de meest traumatische ervaring van hun leven. Natuurlijk kan een slachtoffer erover liegen, maar verrassing: jij en ik gaan dat niet uitvogelen! Tenzij je erbij was natuurlijk. Of jarenlang in het geniep forensisch onderzoek hebt gedaan naar verspreidde lichaamssappen van de dader. Dan mag je die bn'er voor vuile leugenaar uitmaken.

Zo niet, dan heeft precies NIEMAND iets aan je brute, ongefundeerde vonnis. En dan kunnen ook deze voorspelbare non-argumenten in de kliko:

1) 'Ik geloof het niet. Ze doet dit gewoon voor haar carrière.'

Wie heeft jou verteld dat 'verkracht' lekker op je cv staat tussen BA communicatiewetenschappen en redactiestagiair bij AVROTROS? Denk je echt dat het delen van zo'n trauma je aantrekkelijker maakt voor werkgevers? Misschien moet je zelf dan ook maar eens bij je baas aankaarten dat er naar je gefloten werd op straat, misschien krijg je wel opslag!

2) 'Ik geloof het niet. Ze stond gewoon een tijdje niet meer in de spotlights en heeft aandacht nodig!'

Aandacht is natuurlijk het allerbelangrijkste in het leven, om het te krijgen kun je dan maar beter trauma's verzinnen. Toch? Moet zeggen dat ik ook niet helemaal zeker was of jouw oma wel écht overleden was toen je na een lange social media-stilte een emotioneel gedichtje met verwelkt RIP-roosje over haar postte. Je kreeg best veel likes...

3) 'Ik geloof het niet. Als het echt zo erg was, was hij er wel eerder mee gekomen.'

Jij weet hoelang individuele slachtoffers nodig hebben om zoiets te verwerken? Als het te laat is volgens jouw regeltjes, moet het dan eigenlijk wel nep zijn? Je bent zo'n mensenmens dat je dit allemaal zeker weet! Kun je ook mijn toekomst voorspellen?

4) 'Ik geloof het niet. De vermeende dader zou zoiets nooit doen.'

Zag je hem in een tv-interview en 'kwam 'ie daar toch wel heel betrouwbaar over, als een echte familyman'? Kon je aan de bewegingssnelheid van z'n ogen zien dat hij niet loog? Of kende je hem als ware kindervriend toen hij vroeger op tv was? Nee, je weet alsnog he-le-maal niks.

5) 'Ik geloof het niet. Je hoort mij toch ook niet over al die keren dat er in mijn kont is geknepen?'

Als jij daar geen last van hebt is dat helemaal fijn voor je, geniet er lekker van. Maar omdat jij iets niet erg vindt, betekent dat nog niet dat iedereen maar moet denken 'hoort erbij toch?' als een vreemde man uit het niets een hand in je kruis propt?

6) 'Ik geloof het niet. Het is 2017, dus als deze vrouw het écht niet had gewild, had ze gewoon kunnen weglopen.'

Oh ja, de vrouwenemancipatie is natuurlijk gewoon af! Iedereen is gelijk! Machtsmisbruik is echt iets van de vorige eeuw en vrouwen kunnen anno 2017 makkelijk iedere man die hun pad kruist overmeesteren. Aangezien ze dat niet heeft gedaan zal ze het wel in scène hebben gezet, de slappeling! In welke tijd leef jij eigenlijk?

7) 'Ik geloof het niet, waarschijnlijk had hij gewoon ruzie met de 'dader' die hij wil zwart maken.'

Wat een ijzersterke eyeopener, lil' Peter R. de Vries! Geen speld tussen te krijgen. Ik weet dat je van intrige houdt, maar misschien kun je het beter houden bij die spannende Scandi-thrillers die iedere zaterdag opnieuw in je eentje kijkt, omdat dit over de levens van echte mensen gaat. Waar je blijkbaar niks van snapt.

8) 'Ik geloof het niet. Het is gewoon een trend uit Amerika.'

Je zus is een trend uit Amerika! Wees blij dat daar het startschot is gegeven om eens goed over seksueel misbruik te praten.

Disclaimer: er valt natuurlijk net zo goed een lijstje te maken voor mensen die vermeende daders zonder bewijs keihard aan de schandpaal nagelen.