Waarom weigeren sommige vrienden eigenlijk te vertellen hoeveel geld ze hebben?

Beeld: Hanna Whittle

Iedereen kent deze vriend. Hij die over alles kan praten - zoals zijn waterige drugspoep of een vuurrode bult op zijn eikel - behalve het precieze bedrag op zijn rekening. Waarom?! Als je weinig hebt is het hartstikke oké, als je veel hebt is het bijzonder chill voor je. Waarom zou je dit geheim houden voor je vrienden? Omdat dit rijkeluiskinderen zijn met royale erfenissen en trust funds zo groot als het BBP van Monaco. Jij mag niets weten van hun financieel zorgeloze leven en ze willen vooral niet dat jij ooit ff wat centen komt lenen. Zo'n goede vriend ben je!

De secret millionaires in je vriendengroep zijn sluwe vossen, maar wij hebben ze ontmaskerd. Aan deze uitspraken herken je ze:

'Ik vind het gewoon niet chic om over geld te praten.'

Je spreekt af met je beste vriendin Elize omdat ze je appte: 'Omg vannacht anaal geprobeerd met Joey, ging finaal mis, zo goor! Moet je ALLES vertellen!' Dit is een fantastisch teken van vriendschap. Dat je over poep en slechte, beschamende seks kunt praten zonder gêne. Eenmaal in een café praat Elize je dan ook nog eens uitvoerig bij over de vechtscheiding van haar ouders, dat ze van vrouwonvriendelijke porno smult en dat ze onzeker is over een rij gele puskorstjes op haar dijen (die ze ter plekke ook even laat zien). Maar als jij dan vraagt of ze een beetje lekker bijverdient bij dat toonaangevende reclamebureau, schiet ze van haar stoel: 'Jééezus, we zitten in een vol café hè? Niet chic dit.' Niet chic? Die gele puskorst die zojuist uitbarstte in het gezicht van een oud vrouwtje die net een nipje nam van haar advocaatje, dat is niet chic.

'Ben zowww blut, kan niet eens uiteten deze week.'

Elize vertelt je dit meestal op het moment dat je vraagt of ze nog even die vijf euro van dat groepscadeau naar je IBAN kan loodsen. Ze weet dat je als jong persoon geen credibility verliest door te zeggen dat je straatarm bent. Sterker nog, zeggen dat er nog maar een paar euro op je rekening staat is de norm om gratis spullen/eten te krijgen van je vrienden. Je bent als jong mens eigenlijk pas wat waard als je opschept over rood staan, arm zijn of een studieschuld hebben. Elize valt hier echter door de mand. Je moet namelijk op de komma na kunnen vertellen hoe weinig je hebt en dit aantonen door je lege ING-app te laten zien. Ook had ze iets meer uit haar fancy levensstandaard moeten stappen door te zeggen dat ze zelfs te arm is om een pak Yum Yum Noodles of Pennywafels van karton en lucht te kunnen kopen.

'Geld is zó oninteressant.'

Geld boeit Elize niets. Net zoals de vluchtelingencrisis, Trump, haar scriptie die ze al drie jaar voor zich uitschuift, de moeizame relatie met haar ouders, haar vriendje Joey die haar niet kan laten klaarkomen, het sterfbed van een vriendin die veel te vroeg is gegaan en andere dingen waar een normaal mens de hele fucking dag aan denkt. Eigenlijk doet Elize hiermee andermans problemen keihard teniet, door te zeggen dat geldzorgen absoluut geen issue mogen zijn in je leven.

'Ik wil gewoon niks van mijn spaarrekening halen.'

Dit excuus gebruikt Elize pas als je al hebt ontrafeld dat ze een geheime spaarrekening heeft waar haar ouders iedere maand een koninklijk bedrag in pompen. Niemand wil iets van zijn of haar spaarrekening halen. Maar we weten ook allemaal dat het soms moet als je de laatste dagen van de maand wat wil eten of een goedkoop stedentripje boeken dat altijd duurder uitvalt dan gepland. Iedereen die echt met z'n grijpgrage klauwen van dit geld kan afblijven is je stereotype Hollandse aasgier. Elize vraagt namelijk altijd of jij ff iets kan voorschieten.

Is dit dan genoeg om Elize haar geheim met vier nullen te laten openbaren? Nee. Ze gaat sowieso liegen dat ze 'niet bij de spaarrekening kan', dat het geld 'voor haar rijbewijs' is of dat ze opeens 'heel erg moe' is en 'echt naar huis' moet.