Wat zijn die bloedsaaie schipperspetjes die je nu opeens op élk hipstermeisje ziet?

Beeld: Hanna Whittle

Wegwezen Kapitein Iglo, there's a new fashionqueen in town and she's wearing your petje!

Uhm, wat is het precies?
Kom op, je hebt ze vast wel eens gezien in zo'n koffietentje waar ze alleen soy latte's met een extra shot mondgeur serveren, voor de UB tussen de rokende, blonde Communicatie-studentes of tijdens een closetsale van een b-vlogger wiens naam je alweer bent vergeten. Het zijn van die zwarte of donkerblauwe petten waarmee je uitstraalt dat je aan de ene kant weet wat bakboord is, maar aan de andere kant ook wordt herkend door het personeel van Zara Kalverstraat.

Qua stijl moet je denken aan schreeuwende, robuuste zeerovers, dat lelijke, nagemaakte VOC-schip dat naast Bataviastad ligt, ruig water, nat hout en de infantiele keuze om knopen in plaats van kilometers te gebruiken. En verwende, blonde meiden die heel graag de matroos willen uithangen op Instagram maar paniekerig met hun handen voor hun rood aangelopen gezicht beginnen te wapperen als ze langs de viskraam op de Albert Cuyp lopen. Ship ahoy, fashionistas!

Wie draagt ze dan?
Sanne. En al haar vriendinnen. Ze combineren het met een zwarte flared jeans van -surprise!- Zara, een warme, bruine teddyjas van Zara, een knitted top met trompetmouwtje van Zara en een pink velvet Gucci-tas waar ze een jaar voor hebben gespaard omdat ze zagen dat Negin Mirsalehi er ook eentje had gekocht met het geld dat ze in één ruft heeft verdiend. What a girlboss! Soms wordt het schipperspetje trouwens ook gecombineerd met een matrozenblauw streepjesshirt van de Zara, maar dan ga je wel écht ver hoor, Sanne.

Deze meiden kun je verder herkennen aan hun perfect gestijlde Instagramaccount waar geen enkele spontane foto op staat. Je vindt er vooral veel van bovenaf gemaakte foto's van tafels met secuur neergelegde fashionmagazines, bloemen, cappuccino's en acaibowls en hevig bewerkte selfies op Amsterdamse grachten. En natuurlijk de geposeerde foto's met haar knappe vriendinnen in restaurants met de borden spaghetti bolognese die ze nooit aanraken. De hashtags #ilovecarbs en #besties mag je er zelf bij bedenken.

Zijn er dan ook fashionable mannen die deze petjes dragen?

  • Albert uit Urk als hij vers gevangen kabeljauw bakt op een braderie in de haven.
  • Kapitein Iglo wanneer hij een roedel uitgehongerde weeskinderen een schaal gefrituurde vissticks vol E-nummers voor zet op z'n luxueuze seksjacht.
  • De geestelijk vader van Game of Thrones, George R.R. Martin, die iets heel belangrijks onder dat schmutzige petje verstopt. Een Post-It met een mop in het Dothraki, bijvoorbeeld?
  • En misschien droeg Michiel de Ruyter dit petje ook wel toen hij de wereld over vaarde, inboorlingen neukte en zonder te betalen specerijen meenam uit de Oost? Om diezelfde specerijen vervolgens NIET te gebruiken op z'n smakeloze aardappel en slavink toen hij weer terugkwam in Zeeland...

Dát zijn de mensen die Sanne hebben geïnspireerd tot het rocken van dit statementhoofddeksel. Talk about fashion icons, amirite?