Waarom hebben mensen opeens perfecte scheuren in hun spijkerbroek?

Ondanks ons deprimerende klimaat zijn er op straat steeds vaker blote knieën te spotten. Met benijdenswaardige precisie lijkt heel Nederland met de schaar aan de haal zijn gegaan en kleine, kaarsrechte scheurtjes in z'n jeans te hebben aangebracht. Mocht je nou eens suïcidaal zijn en een dagje in Hoog Catharijne of de Kalverstraat willen doorbrengen, reken er dan maar op dat de droge, witte knieën je om de oren zullen vliegen.

Maar waar komt deze trend opeens vandaan? Het is natuurlijk niet de eerste keer dat de knie zichzelf in de kijker speelt. De gescheurde jeans doet al jaren de ronde bij de jeugd, maar dat de scheurtjes nu perfect, zonder al te veel rafels en kaarsrecht zijn, valt behoorlijk op. Is dit dan fashion? Is dit onze toekomst? Worden moderne knieën niet meer koud? En hoe komen die kleermaakstertjes in Cambodja aan zo'n vaste hand?

Hieronder lees je drie mogelijke theorieën die de perfecte jeansscheurtjes zouden kunnen verklaren:

1) Misschien zien we deze kledingscheuren steeds vaker omdat fashionista's zich steeds vaker laten inspireren door de rauwe no-nonsense stijl van al die arme vluchtelingen die aan oorlogsgebieden proberen te ontkomen. Denk aan vettig haar, verwassen t-shirts, te grote schoenen, blote voeten en verleidelijke scheuren in spijkerbroeken. Maar deze trend gaat sowieso verder reiken dan de gemiddelde missladyfashion.blogspot.nl. Reken er maar op dat zelfs je meest racistische tante binnenkort in het reine komt met vluchtelingen en haar dikke knieën aan de wereld gaat showen.

2) Maar misschien is het ook wel gewoon de schuld van seks? We leven tegenwoordig in een zeer seksuele wereld waarin jongeren steeds vroeger kennismaken met de geneugten van een goed potje orale seks. Nog nooit werd er zoveel gezogen, gelikt, gespuugd en geslikt door mensen onder de 18 jaar. Middelbare scholieren gaan massaal door de knieën om elkaar te pijpen en beffen in fietsenhokken, achtertuinen en steegjes. Maar niet elke jeans is daartegen bestand. Door de ritmische bewegingen van het jonge lijf en het op de knieën zitten, ontstaan er vrijwel identieke scheuren in spijkerbroeken over de hele wereld. Met een ontblote knie laten tieners aan leeftijdsgenoten zien dat ze van orale seks houden en zeker niet vies zijn van spannende buitenlocaties. Volwassenen die de look proberen te kopiëren en al jaren niet meer bevredigd zijn buiten het comfort van hun eigen slaapkamer, hebben hoogstwaarschijnlijk geen idee waar de gescheurde knieën precies voor staan. Gênant.

3) Stel nou, hè. Misschien is er al een tijdje een mysterieus zelfmoordvirus in Cambodja actief. En laat dat nou net het land zijn waar ál onze kleding vandaan komt. Het virus manifesteert zich voornamelijk in textielfabrieken en raakt daardoor vooral hardwerkende kinderen onder de 14. De symptomen van het virus zijn: bloederige ogen, verstijfde ledematen en een verhoogde drang om zelfmoord te plegen. Veel minderjarige fabrieksmedewerkertjes denken dan ook voortdurend aan zelfmoord, gewoon in de baas z'n tijd! Daarom proberen ze sinds kort hun polsen horizontaal door te snijden, ondanks dat het algemeen bekend is dat verticaal effectiever is. Gelukkig zijn de kids door hun lange werkdagen van 18 uur niet heel scherp en maken de stanleymessen vooral diepe wonden in de nieuwe 'Urban Denim' jeanscollectie van de Zara. Hierdoor heeft elke spijkerbroek twee perfecte sneetjes in de knieën.