Dit is een ode aan het kleine rothakje dat je moeder altijd draagt

Beeld: Hanna Whittle

Net als het kleine rugzakje, het praktische telefoonhoesje met de flap vol Kruidvat- en Xenos-kortingspasjes en het vlotte aubergine-paarse kapsel is het kleine rothakje een onmisbaar item voor de Nederlandse moeder tussen de 40 en 60 jaar.

Comfortabel doch sexy. Stevig maar ook galant. Altijd in steunpanty-beige, anti-depressiva-grijs of lijkkist-zwart. Je koopt de muiltjes in de uitverkoop bij de Van Haren of de Bon Prix of in het hogere segment bij de Ecco, Geox of Wolky. Het kleine rothakje, ook wel bekend als de kitten heel, laat zelfs de lompste dame een beetje proeven van de innerlijke kracht die een paar pumps een vrouw kan bieden. Een vrouw straalt tenslotte meer zelfverzekerdheid uit als ze op een stel hakken loopt. Zélfs als deze hakken slechts 0,5 millimeter hoog zijn.

Dit is waarom je moeder deze kleine rothakjes zo graag draagt:

1) Ze zou er nog een berg mee kunnen beklimmen, zo comfortabel zijn ze


En dan hebben we het niet over een Mont Blanc of Kilimanjaro, maar meer zo'n mooi heuveltje in een pittoresk Zuid-Spaans dorpje waar zo'n schattig kerkje op staat. Wedden dat Diny even naar binnen wilt? Even koekeloeren en een kaarsje aansteken voor oom Geurt? Hij heeft kanker.

2) Ze zijn toch hartstikke leuk voor naar een bruiloft van een kennisje of een high tea met de dames?


Een heerlijk hakje voor in het weekend is onmisbaar voor elke moderne vrouw zonder oestrogeen. Met Marjan en Gonneke naar een leuke Nederlandse romcom en daarna een hele etagère vol flauwe scones, witbrood en muffins wegspoelen met lauwe thee. Op deze muiltjes kan je moeder de wereld aan!

3) Ze glijdt er makkelijk in als er even snel iets uit de vriezer in de schuur gepakt moet worden!


Een pak frikandellen, een duo-pack bapao's of een kiloknaller half-om-half gehakt. Marja draait haar hand er niet voor om en schiet even makkelijk in haar rothakjes als in een stel gifgroene Crocs. Alleen produceren die laatste geen geluid dat het hoofd van buurman Sjef op hol kan brengen 😉😉😉.

4) Het is toch belangrijk om met de mode mee te gaan hè?


Toen je moeder laatst grommend door het sale-rek van de Didi ging, viel haar oog plots op een fashionable tienermeid die op hoge palen door de Dorpstraat aan het paraderen was. Uit haar ooghoek zag ze hoe je vader verlekkerd, vanaf het krukje bij de pashokjes, naar de tienermeid loerde. Ze rende onmiddellijk de Didi uit om bij Hennie Bokma's Bootz en Pumpz, een paar panden verderop, een vergelijkbaar paar met iets toegankelijkere paaltjes aan te schaffen. Mama blijft gewoon lekker bij de tijd!

5) Papa kan z'n ogen er niet van afhouden


Dus hoe zelfstandig en vrijgevochten je moeder ook is, ze geniet heus nog wel van de aandacht van papa. Als ze die kleine rothakjes aan heeft (en verder niks) en vervolgens even door jullie twee-onder-een-kap rond trippelt gaat de slaapkamerdeur sowieso ff een krappe tien minuutjes op slot!