Roodkapje DEBUNKED! Zes onvergeeflijke plotblunders waar je niet omheen kunt

Roodkapje is een belachelijk verhaal waar van alles mis mee is. Het is een belediging voor de intelligentie, dit sprookje uit de tiende eeuw na Christus, en hier is waarom.

1) De onwaarschijnlijke grofheid van Roodkapjes moeder

Het avontuur van Roodkapje begint als haar moeder haar de opdracht geeft om eten en drinken naar oma te brengen, die in het bos woont. Oma is ziek, vandaar. En dan heb je eten en drinken nodig, fair enough. Maar zou een moeder haar bloedeigen dochter in d'r eentje het bos insturen, in een gebied waar (blijkbaar) (spoiler alert) wolven wonen? Oma is ziek en moet ff een Citrosannetje, dus riskeer jij je leven maar even, lief dochtertje. Jouw prille leventje is gewoon minder belangrijk dan oma's hoestje.

En trouwens, waarom laat Roodkapjes moeder haar eigen zieke moedertje wegrotten in een boshut? Oké, op zich doen wij dat ook met onze grootouders in bejaardentehuizen, maar die krijgen verzorging van de staat! Waar is de empathie van deze walgelijke moeder?

2) De onwaarschijnlijke domheid van Roodkapje

In het bos komt Roodkapje de wolf tegen, en dan wordt al snel duidelijk dat zij niet het scherpste mes uit de bestekla is. Er wordt uitgelegd dat ze niet snapt dat wolven kwaadaardig zijn. Dit is zo ongelofelijk dom, dat dit onnozele wicht het eigenlijk gewoon verdient om opgevreten te worden door dat beest. Als je in de buurt woont van een bos dat blijkbaar het habitat vormt van minstens één wolf, hoe kan je dan NIET weten dat wolven gevaarlijk zijn? Moge al haar domme organen vermalen worden tussen zijn hongerige kaken.

3) De compleet ontberende motivatie van de antagonist

Als Roodkapje met de wolf praat, leert hij dat oma ziek is, en op een kwartier afstand woont. Dan staat dit geschreven:

De wolf dacht bij zichzelf: "Dat jonge malse ding is een heerlijk hapje, dat zal nog beter smaken dan die oude vrouw; als je slim te werk gaat, kan je ze allebei pakken."

Waarom eet de wolf niet gewoon dan en daar Roodkapje op? Hij is een bloeddorstig roofdier toch? In plaats daarvan stuurt hij Roodkapje met een list het bos in (“In het bos kun je mooie bloemen voor oma plukken,” zegt hij), en dan gaat hij naar het huis van oma, waar hij haar opvreet en als een enge vreemde travestiet een toneelstukje op gaat voeren. Dit is geen geloofwaardig wolvengedrag. Een wolf wolft. Laat een wolf wolven.

4) De algehele anatomische bedenkelijkheid

Goed, het is een sprookje dat verveelde boeren door de eeuwen heen aan elkaar vertelden voor het slapen gaan, maar moeten we daarom door de vingers zien dat de wolf de oma in één keer opvreet en dan haar kleren aantrekt? Moeten we hier daarom niet stilstaan bij het feit dat de wolf

  • oma eerst heeft uitgekleed;
  • haar daarna zorgvuldig en in één keer heeft doorgeslikt;
  • daarna in haar bed is gaan liggen met haar négligée aan?
    Waarom fantaseerden deze verveelde boeren over deze specifieke niche fetisj? Was het leven echt zo saai zonder internet?

Als het goed is weet je wat de volgende plotwending is. Roodkapje komt aan bij het huis van oma. Tijdens een gesprekje met de wolf wordt haar onnozelheid nogmaals bevestigd: het is samen te vatten als ‘Oma je lijkt opeens op een wolf maar ik denk alsnog dat je mijn oma bent'. Kom op bitch! Anyway, dan wordt onze niet zo snuggere hoofdpersoon eindelijk opgegeten, en valt de wolf in slaap. En blijkbaar zijn zowel de (blijkbaar naakte) oma en Roodkapje levend verslonden. Dit is gewoon onmogelijk en een belediging voor wolven, artsen en biologen wereldwijd.

5) De volkomen seksistische lading van het plot

Zodra de wolf Roodkapje en oma heeft opgegeten, begint hij zo hard te snurken dat een langslopende jager binnenkomt om even polshoogte te nemen. Hij merkt op dat er een wolf in het bed ligt en heeft dan ook nog eens de tegenwoordigheid van geest om het dier niet neer te schieten maar met zijn mes te vermoorden. Zodra hij het beest opensnijdt vallen oma en Roodkapje uit de buik van het beest. (Levend dus.) (En de oma blijkbaar naakt.) (Wederom: wat is deze niche porno waar boeren elkaar mee opgeilden?)

Die jager is slimmer dan Roodkapje, machtiger dan Roodkapje. Op het eind van het verhaal verzucht Roodkapje dat ze nooit meer van het pad zal afwijken dat moeder voor haar heeft uitgestippeld. Er was een man nodig om de drie weerloze vrouwen in dit verhaal bij te staan, anders maken ze er maar een zooitje van. Dat is toch niet normaal, zo'n negentiende eeuwse moraal? Natuurlijk is dit verhaal in de negentiende eeuw opgeschreven maar nou en, daar hebben we het nu even niet over, dit is gewoon niet normaal.

6) Roodkapje zal wel meuren

Ten slotte nog de beperkte garderobe van Roodkapje: ze draagt nooit iets anders dan het rode kapje dat ze van haar oma kreeg. Aangezien het waarschijnlijk is dat Roodkapje één kapje kreeg van haar oma, ga ik er nu als aanhoorder van dit verhaal van uit dat Roodkapje een stompzinnig kind is dat stinkt naar nooit gewassen kleding. BAH!