Dit is iedere Nederlandse romcom ooit

Beeld: Nathan Stuger

Letterlijk elke Nederlandse film die in Nederlandse bioscopen draait is een romantische komedie. En al deze films lijken allemaal exact op elkaar.

 1. De cast bestaat altijd uit exact dezelfde incestueuze kliek van twintig acteurs die Nederland rijk is. Zoals: Benja Bruijning die de beregeile boy uithangt, Georgina Verbaan als klunzig stuntelend moppie, Jan Kooijman die de hele film lang met zijn ontblote torso door het beeld paradeert en Daan Schuurmans waarvan je altijd vergeet dat hij er ook nog is. Dan heb je ook de poel aan ex-soapies die nog steeds niet kunnen acteren zoals 'Nina' uit GTST.

 2. De locatie van de films is steeds het zelfbenoemd middelpunt van de aarde: Amsterdam. Wat die heelal-brede ego's van Amsterdammers nóg meer voedt. Wat een stad!

 3. Het verhaal speelt zich bijna altijd af tijdens kerst en sinterklaas, omdat er simpelweg wordt ingespeeld op de herkenbaarheid, saamhorigheid en 't warme familiegevoel van deze periode.

 4. Of tijdens een totaal onrealistische hete zomer waarin de zon áltijd schijnt en het lijkt alsof we in een zomers paradijs wonen, terwijl echte Nederlanders 364 dagen per jaar door die gore poolwind heen moeten fietsen.

 5. Vanwege het gebrek aan 'diversiteit' in deze films is er altijd één piepklein bijrolletje weggelegd voor een gekleurde acteur. Die dan wel 'Bauke' heet, zonder accent praat, standaard wordt gespeeld door Achmed Akkabi en waarbij geen greintje van zijn eigen afkomst zichtbaar is.

 6. Elke poster is op PRECIES dezelfde manier vormgegeven. Een rijtje knappe blonde, witte mensen die samen tegen een witte achtergrond dwaze poses aannemen terwijl ze speels naar je lachen. Deze drol van een poster wordt hier en daar nog opgedoft met wat tinten rood en vallende rozenblaadjes om het lekker 'romantisch' en compleet op een doos Merci te laten lijken.

 7. In anderhalf uur tijd heeft hij maar één halve zin waarin hij absoluut niet weet te overtuigen en toch pronkt de naam van Manuel Broekman altijd in dikke zwarte letters op de poster. Die wordt dus alleen maar op het affiche gezet om op een hele goedkope manier giechelende 15-jarige meisjes naar binnen te lokken.

 8. Onderaan de poster staat nog in vette letters gedrukt dat deze film van dezelfde makers is als: Hartenstraat, Mannenharten, Mannenharten 2, Hartenstrijd, Hart door jou en Hartstikke Hart.

 9. Door middel van lompe tekstvlakken in de trailer word je herinnerd waar de film over gaat. 'DEZE KERST', 'ZOEKT DEZE VRIENDENGROEP', 'NAAR DE LIEFDE' gevolgd door 'EN ZICHZELF!' en is altijd ingesproken door die mega zware rookstem in Nederlands Hollywood-stijl. '15 december in de bioscoop, DE COMEDY VAN HET NAJAAR!'

 10. De ontelbare shots van het ontblote bovenlichaam van een 'gespierde gast', verraadt dat de film zich puur op de doelgroep wanhopige tienermeisjes en hitsige huismoeders richt en is daardoor perfect voor elke Pathé Ladies Night.

 11. De titelsong wordt altijd gezongen door Nick & Simon, Nielson, Bløf, Jan Smit of elke andere 'middle-of-the-road' Nederlandse artiest. Het allerergste is dat je dankzij deze tergende songs nog veel langer aan de film wordt herinnerd dan dat je aanvankelijk hoopte, omdat het wel klotemelodietjes zijn die forever in je hoofd blijven.

 12. Er is altijd een rol weggelegd voor de gay best friend die een excentriek kapsel heeft en overal super sassy op reageert, dankzij zijn oneindige spervuur aan one-liners. Als het hoofdpersonage aangeeft zelfmoordneigingen te hebben zegt hij sowieso: 'te weinig geneukt de laatste tijd?' Hij wordt vaak gespeeld door Alex Klaassen of er wordt een superhetero als Jim Bakkum of verrassing: Jan Kooijman, gecast om lekker faggy te spelen.

 13. Het gaat altijd over een onzekere, kindloze goedzak die de liefde nog niet heeft gevonden maar wel wordt gespeeld door een fucking knappe acteur waarvan je afvraagt hoe het in godsnaam mogelijk is dat geen enkele vrouw vrijwillig sperma van hem zou willen vangen. Zijn beste vriend is een onaantrekkelijke wereldvreemde nerdvriend, die alleen maar games speelt en geen sociaal leven heeft maar wel constant levenslessen geeft over de liefde terwijl hij nog maagd is. Toch slikt iedereen dit, want zonder liefde ben je niks.

 14. Of het is een quirky vrouw met een creatief beroep in 'Yvon Jaspers'-kleuterachtige kleding die zooo klungelig is omdat ze eeuwig haar sleutels verliest, haar hele leven superonhandig in de liefde is geweest en steevast gespeeld wordt door een veel te knappe actrice. Haar beste vriendin is een gezellige voluptueuze nymfomane meid, die standaard extreem 'grappig' moet zijn en haar eigen bruiloft aan het plannen is, wat dan volstrekt misgaat en waardoor wij dan zien dat ook zij een menselijke kant heeft.

 15. Er zit ook altijd een heel volks typetje in. Bijvoorbeeld zo'n oude alcoholistische Jordanese vrouw die vroeger hoer is geweest, heel gevat is of juist de moraal van het verhaal in pacht heeft. Vaak is dit Simone Kleinsma die volgens critici 'de rol van haar leven!!!!' speelt.

 16. Het megasucces van Alles is Liefde, een slap aftreksel van die vreselijke film Love Actually, heeft de studio's gek gemaakt. Elke nieuwe film is daarom 'losjes' gebaseerd op of geïnspireerd door deze twee, waardoor iedere volgende film meer eendimensionale typetjes bevat dan 'De TV-kantine' en nog onsamenhangender is dan de bijbel.

 17. Ondanks dat niemand zich een dag later nog herinnert waar de film over ging en wie erin speelde, schieten de bezoekersaantallen door het dak en sleept deze speelfilm een Gouden én Platina Film binnen. En dat zijn dus net zo veel bezoekersaantallen als het inwonersaantal van Friesland!

 18. Vanwege dit enorme succes besluit de producent wederom te investeren in weer een nieuwe uitgekauwde romcom. Die een paar maanden later weer te zien is in de bioscoop. Het is precies dezelfde film met dezelfde roulerende acteurs, een iets andere titel máár speelt zich deze keer af in Rotterdam! Well hello 400.000 bezoekers!