Waarom is half Nederland tegenwoordig verkleed als rollade?

Ons land is sinds de winterse temperaturen verdeeld in twee soorten mensen: degenen die verkleed zijn als iets wat lijkt op een rollade die glimt van het vet, en degenen die dat niet zijn.

Waarom dragen zoveel mensen een glimmende, gewatteerde jas waarbij het lijkt alsof er een stuk touw strak omheen gewikkeld is om het lichaam niet uit elkaar te laten vallen? Net zoals bij een rollade? Dit zouden een aantal redenen kunnen zijn.

Er is een feestperiode gaande waar niet iedereen van op de hoogte is

Sint Maarten is zo’n feest waarvan veel mensen zich pas realiseren dat het er was als ze de dag erna een paar uitgebrande lampionnen voor de deur vinden. Misschien is dat nu ook wel zo. Is het deze maand 250 jaar geleden dat Gerard van Rollade de eerste rollade maakte? Zijn mensen daarom verkleed als dit vettige stukje vlees? En waarom dan vaak in neonkleuren die me doen hopen dat een doodzieke stadsduif zijn modderige snavel in m’n oog boort? Een rollade heeft toch een rustieke bruintint? Gaat iemand me nog vertellen wat we vieren voordat het voorbij is?

Er is een aanslag gepleegd op een rolladefabriek

Ik volg het nieuws niet op de voet, dus het kan zomaar zijn dat ik door de stortvloed aan terreur van de afgelopen tijd de bomaanslag op een rolladefabriek over het hoofd heb gezien. Prima natuurlijk, zo’n Je Suis Rollade actie waarin mensen zich solidair tonen met de ontplofte fabriek (het regende rollades!), maar moet het echt zo uitbundig gecommuniceerd worden? Zo in m’n gezicht? Waarom geen rolladefiltertje over je profielfoto? Of een losse rollade in je broekzak waar je soms eens in knijpt om jezelf te herinneren aan dit leed?

Er is iets aan de hand met één of ander goed doel

Movember, een geel Livestrong-armbandje, een roze lintje op je trui gespeld, de week tegen reetkanker: geen idee waarvoor het allemaal is, behalve dat er blijkbaar een goed doel is dat mijn aandacht wil. Schuilt er achter de massale verkleedpartij die nu aan de gang is ook een goed doel dat mijn aandacht wil? En willen ze ook m’n geld? Moet ik meer geld uitgeven aan glimmende ingevette rollades? Want dat zou ik echt prima vinden, maar zeg dat dan gewoon. Hier, pak maar, tweehonderd euro voor je Rolladestichting. Doe je nu alsjeblieft die jas uit?