Dit zijn alle domme clichés die voorbijkomen in een reisvlog

Beeld: Hanna Whittle

Omdat de reisvlog in YouTube-landschap een steeds grotere business wordt, denkt tegenwoordig iedereen met een iPhone 5 of hoger, de nieuwe Floortje Dessing te zijn. Wat overigens niets meer betekent dan dat je goed bent in op vakantie gaan.

Dit is hoe jij ook een cliché reisvlogger kan worden:

Stap 1: Je titel moet Engels zijn, Mr. Worldwide, dale!

Zorg ervoor dat iedereen ter wereld wil kijken hoe jij een ciabatta bestelt en sleutelhangertjes uitzoekt in Venetië. Denk dus aan een Engelse titel als: 'JOURNEY TO CHIANG MAI, MEETING LOCALS!!! (LIFE CHANGING)' of 'CULTURE SHOCK GAMBIA, COMPLETELY DIFFERENT FROM ALKMAAR | LisetteTravels', maar ook zeker dichterbij huis moet je internationaal denken: 'One day in Gent - WanderLOST. | Flaanderen 2017'. Daarna kun je gewoon 'hoi lieve vloggertjes!' zeggen. Er is vast wel een verveelde Taiwanese gamer die blijft kijken omdat 'ie je lekker vindt. En dat is toch weer een extra view.

Stap 2: Begin lekker thuis.

Begin je reisvlog steevast in je eigen huis. Zo kun je eerst wat over jezelf vertellen, zoals over je huid of je nieuwe crèmespoeling. Of over 'hoe erg je deze vakantie nodig hebt' na een zogenaamd stressvolle tijd waarin je drie dagen achter elkaar moest werken in één week. Daarna pak je je koffer met wat sexy merkkleding en beautyproducten die je niet gaat gebruiken, maar waar je wel harde cash voor verdient. Knal daar zo'n gratis tingel-tongel muziekje onder zodat mensen denken dat je het upcoming nichtje van Monica Geuze bent. Neem voor de extra blauwe duimpjes afscheid van je beste vriendin op een grijzig NS-station, alsof je gaat emigreren.

Stap 3: Film de meest overbodige shit die je maar kan bedenken.

Waar de meeste mensen het reizen zelf gebruiken om even diep te maffen, sta jij met je iPhone klaar:

 • Je filmt je eigen voeten terwijl je over die platte roltrap op Schiphol hinkt.
 • Je wappert met je vlieg- of srprs.me tickets in beeld en gaat daarna inhumaan hard juichen.
 • Je filmt de vliegtuigvleugel tijdens het opstijgen en landen en laat het versneld afspelen.
 • Je schiet quasi-artistieke shots vanachter het bus- of treinraam van Vietnamese theeplantages of Oezbeekse oma's die watermeloenen verkopen aan de snelweg.
 • Als je op een verlaten treinstation vast komt te staan, zet je je telefoon op het perron en film je jezelf terwijl je 'nadenkt op het spoor'.
 • Iedere nieuwe stempel van een land dat je afvinkt (ook bij een tussentop van 40 minuten) moet met grandeur worden vastgelegd.
 • Je neemt shots van drukke kruispunten en zielige weeskinderen die niet weten dat ze voor jouw zelfverheerlijkingsproject gefilmd worden.
 • Zet bij al deze shots een rechtenvrije banger op de achtergrond die exact klinkt als een hit van Calvin Aoki & Like Garrix.

Stap 4: Laat je constant van achteren filmen.

Hiermee straal je uit dat je puur aan het genieten bent en zogenaamd 'niet eens doorhebt dat je gefilmd wordt!' Dit kun je laten doen door volleybalvriendin Bente die je slechts één keer - waarschijnlijk per ongeluk - in beeld laat komen. Belangrijk is wel dat je een goede bil showt of een grote backpack om hebt, ook al ben je maar één nachtje 'off the beaten track ' in Düsseldorf. Kijk vaak vrolijk over je schouder met een Lonely Planet in je hand. En probeer je ook eens van achter te laten filmen door Bente in een tuktuk, terwijl jij achterop een scootertaxi scheurt door het centrum van Bangkok! Vind Bente prachtig, zo in jouw schaduw staan!

Stap 5: Snuif zo min mogelijk cultuur.

Sta maximaal 1 minuut stil op het centrale plein van de stad en lees een Wikipedia-pagina voor zoals ze bij 3 op Reis doen. Iets over een vergeten groep vissers die gevochten heeft voor de onafhankelijkheid van Sri Lanka werkt altijd! Maar neem er niet te lang voor, het draait hier namelijk om jou. In een goede reisvlog besla jijzelf in ieder shot minstens 95% van het beeld. Fuck die bestemming waar je bent, film vooral hoe jij op een opblaasbare flamingo springt, hoe jij een natte pizza fungi eet en hoe jouw benen aan het braden zijn op een strand. I love travellingz!

Stap 6: Duw een willekeurige local in je vlog.

Een verplicht nummertje: praten met een local. Pluk de Colombiaanse Fernanda van de straat, doe alsof je een gesprek met haar voert en zorg ervoor dat ze jou meeneemt naar een rooftop bar 'die alleen de locals kennen'. Drink daar 1 mojito met je jack nog aan, speel met wat kinderen, leer 'proost' te zeggen in het Spaans en weiger mee te gaan naar Fernanda's huis voor een diner in een gevaarlijke buurt. Ga naar je luxe hotel en sluit de dag af met: "Heb me vandaag helemaal laten onderdompelen op een traditioneel Colombiaans feest. Door locals te ontmoeten leer je een land pas écht kennen. Zo creëer je echt een netwerk van vrienden over de hele wereld!"

Stap 7: Maak wat gezellige drone shots.

Geef je reisvlog een sexy touch-up door birdeye beelden te maken van steden tijdens zonsondergang, schattige watervalletjes, ronkende vulkanen en andere mooie plekken waar je fysiek nooit kan komen. In 2017 is de drone namelijk nog steeds zo exclusief toebehorend aan techfreaks en rukkende tienerjongens op zolderkamers, dat menig kijker in de veronderstelling is dat je een dure helikoptervlucht hebt genomen. Nieuwe subscribers gegarandeerd!

Stap 8: Benadruk het NUT van reizen en pink een traan weg.

Je video is niet compleet zonder deze afsluitende woorden het vliegveld:

 • "San Fran, wat was je mooi! Zo k-u-t dat ik je alweer moet verlaten. I'll be back. Wacht je op me? Bij tienduizend duimpjes omhoog boek ik weer een vlucht!"
 • "Mozambique heeft mijn ogen geopend: reizen is leven."
 • "Door reizen weet ik weer hoe goed ik het heb in Nederland. Ik heb deze leerzame reality check in Bhutan echt even nodig gehad. Vergeet je niet te liken en subscriben?"
 • "Deze reis heeft mijn leven veranderd, ik heb zoveel gezien en gedaan. Zoveel mensen ontmoet. Ik ga echt depressief raken als ik weer in Haarlem ben. Gelukkig ga ik volgende week er weer even tussenuit in New York. Al is dat maar 5 dagen haha zwaar leven."