Dit zijn de mensen die altijd opscheppen over de reizen die ze hebben gemaakt

Iedereen kent 'm wel. De reispocher. Halfjaartje in Zuid-Oost Azië geweest en ze denken dat ze jou de les kunnen lezen over de Thaise seksindustrie, de beste wandelschoenen uit het assortiment van Beversport of het concept boeddhisme. Deze mensen hebben dingen gezien, joh! Je hebt geen idee.

Maak kennis met de reizende opschepper:

Ze zijn nooit bescheiden op social media.
Je hebt pas een onvergetelijke reis gemaakt als al je Facebookvrienden jaloers zijn en al je foto's hebben geliked. Doen ze dit niet? Dan had je net zo goed thuis kunnen blijven. Dit is waarschijnlijk de reden dat opscheppers hun verre reizen elke dag livebloggen op Instagram, Snapchat, Facebook en Twitter. En om iedereen te laten weten dat dit niet gewoon een ordinaire vakantie naar de Costa is, sluiten ze die berichten af met nonchalante hashtags als #ofjewanderlust #travelgeek #kutleventjezeg #digitalnomad #globalhippie of gewoonweg #ikblijfhiervoorlopignogwelff

Ze hebben het altijd over reizen en nooit over vakantie.
Inderdaad. Jij gaat misschien ordinair op vakantie (als de gore loonslaaf die je bent), maar deze mensen gaan op reis. Vraag ze geen saaie, praktische dingen als 'huh, hoe kom je aan zoveel vakantiedagen dan?', maar vraag ze liever hoe het is om hun kijk op de mensheid elke keer weer zo te verbreden met elk land dat ze bezoeken. Je zal er veel spijt van krijgen.

Tot maanden na terugkomst hebben ze het nog dagelijks over hun reis.
Elke zin begint met "In Cambodja..."

Ze zien zichzelf als iemand met uitermate veel (mensen)kennis.
Het feit dat ze af en toe met het hostelpersoneel hebben gepraat over waar de beste Full Moon Party is geeft ze vanaf nu het recht om pseudo-psychologische onwaarheden over de mensheid de wereld in te knallen.

Ze doen alsof ze niet kunnen leven, niet kunnen ademen zonder elke maand een intercontinentale vlucht te pakken.
Ken je van die mensen die zeggen dat ze niet zonder muziek kunnen leven, terwijl uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat we niet stoppen met ademen zodra je al je mp3'tjes moet verbranden? De reispocher is nog erger. Deze goeie vriend van jou beweert dat hij dood gaat als 'ie nooit meer kan reizen. Ken je een grotere aansteller? Nee, ik ook niet.

Als jij zegt dat reizen voor jou geen eerste levensbehoefte is, ben je dood in hun ogen.
Je kan dit echt niet zeggen. Prefereer jij water, voedsel en ademen boven overnachten in een traditionele Mongolische yurt? Gaat heen, jij ketter!

Als ze in gezelschap naar andere mensen luisteren zullen ze voortdurend proberen te reageren met anekdotes over hun reizen.
Stel, jullie goede vriendin Sieneke is net gedumpt door haar vriend Abraham en vertelt snikkend over haar break up. Ga er maar vanuit dat de reispocher er doorheen komt met een "Ik sprak in Tibet een monnik en die gaf mij echt zulk bijzonder advies over liefdesverdriet..."

Het gaat ze heel vaak puur en alleen om kwantiteit en ze scheppen graag op over hoeveel landen ze al hebben bezocht.
En als je pech hebt delen ze ook elke dag zo'n wereldkaartje op Facebook met daarin alle landen die ze bezocht hebben ingekleurd. Sommigen hebben dit wereldkaartje zelfs prominent als poster aan de muur hangen om hun visite netjes met de neus op de feiten te drukken. En ja, China is ook helemaal ingekleurd, ondanks dat ze daar gewoon even een overstap van 2 uur op een afgelegen vliegveld hadden.

Maar er zijn ook reispochers die juist alleen maar voor superrare en exclusieve locaties gaan.
Als jij deze zomer een weekje naar Ibiza gaat om jezelf helemaal gevoelloos te snuiven kun je maar beter je bek gaan houden met je saaie rotvakantie. Je opschepperige vriend(in) gaat namelijk hiken in Rapa Nui, raften over de Ganges en mediteren in een Siberische lodge en heeft nu echt even geen tijd om naar jouw onbenulligheden te luisteren.

Heel soms geven ze je tips over bestemmingen, maar nooit zonder op te scheppen.
Bijvoorbeeld over dat bijzondere off the grid koffietentje gerund door een supervriendelijke local van 119 jaar oud waar ze nog een hele avond mee hebben gestrippokerd. Wat voor een ervaringen jij ook gaat hebben in Myanmar, de ervaring die zij daar hebben gehad zal altijd beter en specialer zijn geweest. Dat je het even weet.