Recap: Boggle s03e36

De 36e aflevering uit het derde seizoen van Boggle werd uitgezonden in 1992 en is hier volledig terug te kijken. Het was er één zonder spectaculaire plottwists en met een saaie ontknoping, maar de moeite van het kijken meer dan waard.


Presentatrice Dodi Apeldoorn, links, met kandidaten Agnes en Harry

Agnes en Harry komen voor de tweede keer terug nadat ze de dag ervoor al 5000 gulden wonnen. De flamboyante broer en zus uit het oosten des lands verdedigen hun titel tegen een duo dat voor het eerst op het Boggle-toneel verschijnt.


Links Erica, rechts Marjo

De Limburgse vriendinnen Marjo en Erica kennen elkaar van een drumband en lijken bescheidener dan Agnes en Harry. Erica vertelt presentatrice Dodi op timide toon dat ze momenteel werkzoekende is. Als gevraagd wordt waar ze zou willen werken antwoord ze ‘in een winkel ofzo, zeg maar alles wat leuk is’, wat zoveel betekent als ‘het maakt me werkelijk geen flikker uit’. Erica lijkt daardoor de liefste vrouw die ooit in een paar schoenen heeft rond gelopen, maar of dat van pas komt tegen ervaren Boggle-titanen als Agnes en Harry is te betwijfelen. Opvallend hoe de makers van Boggle Erica proberen te framen als een sympathieke underdog, die je als kijker doet denken aan het imago van Jamai ten tijde van Idols 1.

Net zoals bij Jamai lijkt de positie van underdog snel te veranderen in die van gedoodverfde favoriet als Marjo en Erica na de eerste ronde aan kop liggen doordat Marjo het woord ‘werkdag’ weet te vormen. Helaas walsen tegenstanders Harry en Agnes in het onderdeel Woordslang genadeloos over de Limburgse vriendinnen heen door het woord ‘duikvlucht’ te raden. Presentatrice Dodi Apeldoorn roept vervolgens iets te vrolijk dat we ‘Agnes zo weer kennen!’ Is ze partijdig?

Dat is ze zeker. Als Harry in de volgende ronde het woord ‘kleintje’ bij elkaar puzzelt zegt ze flirterig: ‘jij hebt geen kleintje, hé Harry?’ Het publiek en de kandidaten lachen verlegen. Presentatrice Dodi probeert het moment te verdoezelen door te stamelen dat ze het over een baby had, maar wie houdt ze daarmee voor de gek. Diezelfde ronde maakt Agnes het zeer lange woord ‘fonteintje’. Het publiek en de partijdige presentatrice reageren enthousiast. Marjo en Erica allerminst.

De gezichtsuitdrukking van zowel Erica als Marjo wordt steeds bedrukter naarmate de uitzending vordert. Vooral als de presentatrice over tegenstander Agnes zegt dat ze ‘een cursus kan gaan geven aan toekomstige kandidaten’ staan Erica en Marjo in feite al met één been in de Intercity terug naar Roermond. Als kijker hoop je dat er snel een einde komt aan de aanblik van deze hellerit en dat Erica – God sta haar bij - snel werk vindt in een ‘winkel ofzo of zeg maar iets leuks’.

‘Marjo en Erica zet hem op’, verzucht presentatrice Dodi moedeloos als ze de volgende Woordslang aankondigt. Ook zij weet: dit is verloren. Tegenstander Agnes raadt binnen een seconde het woord ‘vandalisme’ en geeft Marjo en Erica daarmee een enkeltje richting het Boggle-graf.


Afscheid van Erica en Marjo

Marjo en Erica worden door presentatrice Dodi het stijdtoneel afgestuurd met ‘een aardigheidje’ (Tupperware-pakket? Lege doos? Meer duidelijkheid volgende keer graag) en een ‘succes met de drumband’.

Agnes en Harry spelen vervolgens een degelijke, maar saaie finale. Ze komen op vijf bommen terecht, maar raden toch het woord ‘puist’ en gaan er vandoor met de 1000 gulden die de werkloze Erica zo gegund was. Televisie is keihard en niet iedereen kan Jamai zijn.