Zo misbruikt de ramptoerist andermans leed voor likes

Beeld: Hanna Whittle

Zodra de ramptoerist spannend kindergekrijs hoort na een aanrijding of interessante wanhoopskreten bij een kogelschot, is hij er als de kippen bij voor foto's en filmpjes. Hij leeft voor het filmen van een vechtpartij die viral kan gaan op sites als Dumpert en gaat daarvoor graag over lijken.

Wil jij deze sensatiebeluste egoïst in het wild spotten? Let op de volgende kenmerken.

Hij is alert op het geluid van sirenes, botbreuken en kalasjnikovs

De succesvolle ramptoerist beschikt over scherpe zintuigen. Hij ruikt brandlucht van een kilometer afstand, let op welke dronkenlap er in de kroeg ieder moment een stoot kan gaan uitdelen en hoort het zelfs als iemand in een druk treinstation 'Allahu Akbar' fluistert. Hij is dorstig voor ellende. Daarom bezoekt hij elk halfjaar de opticien voor een oogtest en is hij topfit. Het is heus niet makkelijk om stilletjes genietend foto's te maken van zwaar lichamelijk letsel zonder te helpen.

Zijn mobieltje is altijd opgeladen en in de aanslag

Het zal nooit voorkomen dat de ramptoerist het geluid van een sirene als een bezetene volgt, buiten adem bij het ongeval aankomt en dan ziet dat zijn batterij net als het bloedende lichaam op de grond op sterven na dood is. Elke zichzelf respecterende sensatiezoeker heeft z'n batterijmetertje op groen en bij voorkeur een ingeklapte selfiestick in de achterzak. Zo kan hij zichzelf mooi centraal stellen, met het persoonlijke drama uitgelicht op de achtergrond.

Hij hangt graag rond in de buurt van gevaarlijke kruispunten en terrorismegevoelige stations

Een goede plaatsbepaling is het halve werk. De ramptoerist weet wat de plaatsen zijn waar statistisch de kans op doden en gewonden het grootst is. Hij volgt de weersvoorspellingen op de voet, omdat gladde wegen en mist voor extra tragische ongelukken kunnen zorgen. Ook houdt hij via zijn wc-kalender bij welke grote evenementen er zitten aan te komen. Er is altijd wel een zwerver die tijdens Dodenherdenking voor massale paniek zorgt door zijn veters te strikken.

Hij gaat mee met de laatste trends op het gebied van zinloos geweld

Ook dit seizoen slaan mensen elkaar zonder reden de harses in, bijvoorbeeld op ROC's. De ramptoerist is er graag tijdens de pauzes om tienermeisjes die te veel Red Bull op hebben te filmen als ze elkaar de haren uittrekken. Zijn andere favoriete go-to-area's zijn gaybars, moskeeën en asielzoekerscentra. Beelden van voorbijvliegende Molotov-cocktails of een door een Vespa overreden homostel halen gegarandeerd 1k likes en shares. De ramptoerist is helemaal in zijn sas als hij toevallig een moslima met hoofddoek tegen het lijf loopt en volgt haar altijd. De kans is zeer aanwezig dat zij op enige moment vol in het gezicht wordt gespuugd. Hij kan niet wachten op alle mentions na 'Waar gaat het toch heen met dit land?' getwitterd te hebben.

Hij heeft medeleven met het slachtoffer, maar wel pas na een goeie selfie

De ramptoerist laat zich niet meesleuren in de emotie van het moment als er voor zijn ogen een familie wreed uit elkaar gerukt wordt door een dronken automobilist. Hij heeft belangrijkere dingen aan zijn hoofd, zoals bedenken welke caption hij boven z'n Facebookpost gaat plaatsen. Denk aan iets als 'Moet mij weer overkomen onderweg naar werk #fml' naast een foto van het stoffelijk overschot van een alleenstaande moeder die zich voor de trein heeft geworpen. Ook laat hij zich niet te makkelijk aan de kant duwen door een brutale hulpverlener die het slachtoffer wil reanimeren voor hij zijn intieme fotomoment heeft gehad. Het draait hier tenslotte alleen maar om die ene viral.