Zo maak je je moslimvrienden helemaal gek tijdens de ramadan

Beeld: Hanna Whittle

Het is weer ramadan! En dat betekent dat moslims everywhere van zonsopgang tot zonsondergang afzien van eten, drinken en seksen. Het betekent ook dat dit een ideaal moment is om een van je islamitische vrienden terug te pakken voor iets of gewoon even lekker te treiteren.

Hoe? Door een van de volgende vragen te stellen of opmerkingen te maken die elke moslim tijdens de ramadan kapot vaak moet aanhoren.

"Mogen jullie ook geen water drinken? Ook geen slokje? Eén druppel?"

Met stip op nummer 1 van meest gestelde ramadan-vragen, staat 'Mag je ook geen water drinken?!' Een vastende moslim krijgt deze vraag zo'n tien keer per dag. Besef dat deze vraag telkens het beeld van een heerlijk koud glas water bij Samir oproept. Besef dat precies op dat moment Samirs toch al woestijndroge keel nog droger wordt. Wil jij Samir tijdens deze maand van bezinning een mental breakdown bezorgen, wees dan als een dementerende oma die met dezelfde nieuwsgierige blik om het uur vraagt: 'Samir, weet je echt 100% zeker dat je geen water mag drinken?' Om Samir net die extra pijnlijke steken in z'n borstkas te geven, is het raadzaam een flesje Spa blauw uit de vriezer bij de hand te hebben om zo nu en dan nonchalant tegen je voorhoofd aan te houden, terwijl je verleidelijk oogcontact maakt.

"Mag je dan wel als lunch je eigen speeksel en slijm doorslikken?"

Zorg dat je deze creatieve vraag direct stelt na de vraag over water drinken. Het is misschien wel net dat zetje dat nodig is om Samir in huilen uit te laten barsten. Die tranen kan hij dan meteen als bijgerecht van zijn speeksel drinken toch? Het is alsof je vraagt, mag je je eigen urine ook niet drinken? En je eigen poep eten? Waarom sterven er eigenlijk elke dag kinderen van de honger als ze ook gewoon hun eigen lichaamssappen en uitwerpselen kunnen consumeren?

"Maar kauwgom ziet Allah toch wel door de vingers als je alleen maar gulzig kauwt?"

Stel deze vraag op het moment dat je een grote zak chips openscheurt en druk bezig bent met het maken van indringende kraakgeluiden. Zeg vervolgens: 'Oh shit, sorry Samir, helemaal vergeten dat het ramadan is!' Maak deze verrassingsaanval af met een 'Kauwgom mag toch wel als je alleen maar kauwt en niet slikt?' terwijl je de geur van Croky-bolognese in z'n gezicht verspreidt. Jij weet dondersgoed dat dat bullshit is. Net als blowen maar niet inhaleren. Maar daar gaat het niet om. Jij wil Samir kapotmaken en aan z'n rode ogen en uitgedroogde lippen te zien ben je goed op weg!

"I feel your pain! Ik zat vorige week 3 uur lang zonder ontbijt in een intercity naar Maastricht. Ben ik nou ook een beetje moslim?"

Laat jouw moslimmaatje weten dat hij heus niet de enige is die weet hoe het is om honger te lijden of niet te kunnen drinken. Jij weet precies hoe dat voelt wanneer je weer eens per ongeluk een trein zonder railcatering in bent gerend. Zo speciaal is Samir niet en dat ga jij even goed inpeperen. Het is alsof je fris en fruitig aan het einde van een marathon op een van de uitgeputte lopers afstapt en zegt: 'Ik heb een keer 250 meter mee gerend. Echt respect voor jou man! Zullen we de medaille delen?'

"Ramadan, jammer dan!"

Zo grappig! Hoe kom je erop? Dit rijmpje heeft Samir echt nog nooit gehoord. Echt niet elke dag tijdens de ramadan sinds zijn twaalfde. Net als dat een Chinees nog nooit in z'n hele leven 'Sambal bij?' heeft gehoord.

"Zeg eerlijk, lijd je honger om te voelen wat kindjes in Afrika voelen of wil je er gewoon net zo slank uitzien nu het festivalseizoen is aangebroken?"

Als het goed is, heeft Samir door alle vorige vragen en opmerkingen opgezette aders in zijn nek en onregelmatige hartkloppingen. Je bent er bijna, hou vol. Eindig door te kijken naar de regio rond zijn buik en zeg: 'Misschien ga ik ook meedoen met de ramadan volgend jaar! Bij mij moeten er OOK de nodige kilootjes af! Echt handig van Allah om de ramadan vlak voor de zomer in te plannen als iedereen bezig is met z'n beachbody!' Samirs trillende benen zullen het spontaan begeven. Mission accomplished. Alhamdulilah!