Deze clown vindt de PVV een zéér fascistische partij

De PVV vindt het niet leuk dat een of andere hoogleraar beweerde dat de partij fascistisch is. Het ís natuurlijk ook helemaal niet leuk als een wetenschapper dat over je partij zegt - dus daarom lieten we het maar door een clown doen. Hopelijk vindt de PVV het dan wél leuk.


Als clown zijnde viel het me op dat de PVV steeds op zoek is naar een andere groep om te bekritiseren. En ik mag dan wel komisch grote schoenen dragen, toch vind ik het zorgwekkend dat de partij een geschiedenis heeft met het verdacht maken van minderheden in onze samenleving.


Als ik de glimlach van een kind zie weet ik waar het ik het allemaal voor doe, maar als ik de PVV steeds naar ‘het volk’ hoor verwijzen, huil ik. Leven in een democratie betekent dat verschillende stemmen aan bod komen, dat minderheden gehoord en beschermd worden. Spreken van ‘het volk’ dat ‘één wil’ zou hebben, is problematisch en stom. En wie houdt er nou van stomme dingen? Ik niet! Ik houd van fun!


Was dat een constructieve manier om om te gaan met de maatschappelijke frictie die nieuwkomers met zich meebrengen? Ik vind van niet, maar ik ben dan ook maar een professionele komiek die in het hooi van het circus slaapt.


Onsmakelijk was dat.


Er zit een patroon in deze handelingen, vind je niet? En dat patroon is niet zo gezellig als het patroon van regenboogballen op mijn vrolijke jas - het is een duister en kwaadaardig patroon.


Als het applaus is uitgestorven en de schmink eraf gaat ben ik soms best verdrietig, maar ik word ook verdrietig van uitspraken als ‘nep-parlement’ om de Tweede Kamer mee aan te duiden.


Ik ben een clown en de PVV is een organisatie die een unieke structuur heeft, vergeleken met andere politieke partijen. Het is een stichting, met één lid: Geert Wilders. Wilders hoeft daarom geen verantwoording af te leggen aan anderen en kan beslissingen nemen zonder overleg. Eng en ondemocratisch vind ik (een clown) het. Hier is een ballondier.