Zo sla je je door een pubquiz heen als je niks weet

Je doet samen met een paar vrienden mee aan een pubquiz. Erg gezellig, maar je weet van tevoren al dat je op geen enkele vraag het antwoord gaat weten. Je interesseert je nou eenmaal niet zo voor dingen die onder de noemer algemene kennis vallen. Zo sla je je door de pubquiz heen zonder dat je vrienden erachter komen dat je eigenlijk best dom bent.

Val medespelers in de rede

Wanneer je merkt dat een van je slimme vrienden het goede antwoord gaat geven op de zojuist gestelde vraag dan is het jouw taak om razendsnel te reageren. Als bijvoorbeeld gevraagd wordt welke dictator er op 30 december 2006 werd geëxecuteerd en een medespeler zegt ‘Sadam Hoess…’, dan is dát het moment om hem bruut te onderbreken en ‘SADAM HOESSEIN!’ te roepen. Laat iemand het antwoord uitspreken tot de laatste lettergreep, en vul de rest zo luidruchtig mogelijk zelf aan. Dat is de kunst.

Verander in een spraakwaterval van onzin

Het ratelen van allerlei zelf verzonnen antwoorden kan bij vlagen best effectief zijn, mits je net genoeg van het onderwerp afweet. Een voorbeeld. Je weet dat Pitbull een zanger is van hits die worden gedraaid in tenten met namen als Bob’s Saloon, Players en Club Nasty. Wordt er tijdens de quiz gevraagd naar nummers waar Pitbull in meezingt, noem dan zo veel mogelijk simpele Engelse woorden uit het vocabulaire van een dronken tiener. De kans dat er een Pitbull-nummer tussen zit is groot. De woorden tonight, freaky, shake, crazy en rain zouden je bijvoorbeeld allemaal een punt opleveren, en dat is slechts het topje van de ijsberg.

Nog een voorbeeld. Je weet dat ze in Afrika talen spreken die niet lijken op het Nederlands. Wordt er gevraagd naar Afrikaanse hoofdsteden, vorm dan in gedachten exotische nepwoorden met lettergrepen die eindigen op een klinker en schreeuw ze naar je medespelers. Abuja, Bamako, Juba en Kigali zijn een paar van de talloze voorbeelden die jou de intelligentste persoon van de tafel maken.

Lul de hele tijd om het antwoord heen terwijl je pretendeert intelligent te zijn

Je hebt werkelijk geen idee wat het antwoord op een vraag is. Eigenlijk snap je zelfs geen enkel woord van de vraag zelf. Geen probleem, laat gewoon een aantal van deze pretentieuze zinnen vallen en je vrienden zullen niet merken dat jij echt niks weet.

‘Oh… kom op, het ligt op het puntje van mijn tong.’

‘Gisteren heb ik die oude LP's van Luther Vandross nog eens gedraaid.’

‘Wie gaat er morgenavond mee naar een symposium over jachtmethodes in de Steentijd?’

‘Van Gogh was op zijn best in zijn depressieve periode.’

‘Ik hou trouwens van schaken.’

‘하하. 왜이 번역하자?’

Begin iets te neuriën tijdens de muziekronde

Dit is de muziekvariant van alle voorgaande punten. Begin het neuriën altijd met ‘Oh hoe heet dat nummer nou ook alweer’ en dan verzin je gewoon wat klanken achter elkaar. Neurie gerust door mensen heen die wel echt een idee hebben en daardoor het nummer kwijt raken. Het gaat erom dat jij intelligent uit de verf komt.

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je totaal geen zin hebt om de schijn op te houden dat je een vorm van intelligentie bezit. Ga dan bier halen voor je vrienden. Of ga gewoon weg om thuis naar RTL5 te kijken, bijvoorbeeld.