Waarom raken we toch altijd in zo'n dikke dip na de vakantie?

Beeld: Hanna Whittle

Je hebt jezelf lekker ff twee weken lang in Malaga, Dubrovnik of Canggu belachelijk gemaakt als ordinaire toerist en bent misschien zelfs van de tint 'treurig transparant' naar 'melanoom medium-rood' gegaan. Dit is wat zomer voor jou betekent, effe helemaal tot rust komen in een warm oord, veel braden op het strand, locals beledigen met je gore teenslippers en vooral niet aan het echte leven thuis denken.

En dan kom je weer aan op Schiphol, zit je in de trein terug naar huis en valt er een mantel van depressie over je heen: morgen zit je weer op kantoor.

Wat is dit?

Wedden dat je dit herkent: je bent opeens fucking moe ondanks dat je geen jetlag hebt, je kan je nergens op concentreren behalve dan het f5'en van je Instagram, je bent enorm snel op je teentjes getrapt, je hebt geen honger, je bent angstig, of juist onnodig jankerig en hebt een hele extra 'wat kan mij het allemaal nog bommen'-houding. Basically kan je helemaal niks anders doen dan de hele tijd 'take me back' schrijven onder oude vakantiefoto's die je herpost op Instagram en al je zinnen beginnen met 'Toen ik op Bali was...' Dit terwijl je net dus twee superleuke weken vol plezier en cocktails achter de rug hebt en je eigenlijk gewoon weer ff normaal zou moeten gaan doen.

Wat doe je eraan?

Volwassen worden, zielige millennial!!! Nee geintje, dit verschijnsel is blijkbaar REAL. Er zijn zelfs hele onderzoeken naar gedaan (die niemand verder heeft gelezen). Blijkbaar zijn er echter wel wat dingen die je kan doen om deze shit, die nog het meest lijkt op een hardnekkige pillenkater, te voorkomen. Waarschuwing, ze zijn super voordehandliggend eigenlijk:

  • Hey sukkel, neem niet je vakantiedagen allemaal in één keer op! Verdeel die kostbare juwelen over het hele jaar zodat je er langer en meer van kan genieten.
  • Als je een beetje slim bent kom je niet op zondagavond om 23.00 terug als je maandagochtend alweer moet werken, las ff wat chillaxdagen in voor je weer aan de bak moet.
  • Kap met die zielige vakantie-throwbacks op Instagram, het boeit echt niemand dat je in 2013 in het Atlasgebergte was terwijl je een vuile afritsbroek droeg.
  • Probeer ook een leuk leven te hebben buiten die twee schrale weken zomervakantie in Mykonos per jaar. Ga af en toe een dagje naar Giethoorn of Drievliet ofzo.
  • Basically, negeer dat hele lijstje van klachten hierboven, focus je niet al teveel op hoe zielig je bent. En ga er sowieso geen gesprekken over voeren met je vrienden. Ten eerste kom je dan superkut en ondankbaar over en ten tweede is dat letterlijk zwelgen in je first world problems.
  • Ohja en waag het niet om dit syndroom te claimen als je een weekendje bent gaan shoppen in Antwerpen.
  • Als je toch al een moddervette schuld a 40 k bij de DUO hebt lopen moet je dat maandje kayakken in de Rockies misschien ook lekker achterwege laten, scheelt je geld én een post holiday-depressie!

Oké maar is het nou ernstig of niet?

Nee, we zijn gewoon millennials.