Agenten die mensen aanhouden vanwege hun huidskleur moeten ontslagen worden

Jaja, het is weer eens zover. Onderzoek 999993455660000 - dit keer van de politie zelf! - toont aan dat agenten mensen graag aanhouden vanwege hun huidskleur. Zoals altijd wordt dit goedgepraat met ‘Allochtonen zijn nou eenmaal oververtegenwoordigd in de criminaliteit in vergelijking met autochtonen, hallo kunnen wij toch niks aan doen?’.

Wat er nooit bij wordt gezegd, is dat er appels met passievruchten worden vergeleken, omdat Samir uit Schilderswijk komt en Boudewijn uit Benoordenhout.

Misschien krijgt de agent in kwestie wel een berisping of een 'Kom kom Wim, niet meer doen hè', maar een paar minuten later staat oom agent op straat weer doodleuk kleurrijke Nederlanders met mooie wagens te pesten. Uiteraard met steun van politici als VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra die vindt dat ‘het er helaas bij hoort.’ Alsof je tegen een zojuist beroofd en aan gort gestoken omaatje zegt: ‘Sorry schat, moet je maar niet met een handtas over straat.’

De mensen die er zijn om ons te beschermen, zijn voor sommigen van ons de mensen die we vrezen. En iedereen die etnisch profileren goedpraat, houdt nu al decennia één realiteit in stand:

Je huidskleur is genoeg reden om je verdacht te maken.

Gelukkig lukt het met dank aan smartphones en sociale media steeds beter om racistische agenten te namen en shamen. Met als resultaat….

Tromgeroffel...

…trainingen om aan agenten uit te leggen dat mensen aanhouden op basis van kleur niet ok is.

Trainingen!

Hoe gaat zoiets? ’Welkom meneer de agent bij de LOI-cursus ‘Je kan als Nederlander met pigment ook een dure auto hebben als je niet crimineel bent.’ Dit is hetzelfde als een dief na een roofoverval geen straf geven, maar een workshop ‘Blijf aub af van wat niet van jou is’.

Het is heel simpel: de slager, de bakker, de kruidenier, jij en ik mogen allemaal volop voelen met onze onderbuik, maar de mannen en vrouwen die onze levens in handen hebben nooit. Agenten die dat wel doen, zijn ongeschikt voor het politievak.

Deze agenten moeten op staande voet worden ontslagen.