Peter Jan Rens’ meest filosofische statusupdates en wat ze in godsnaam betekenen

Peter Jan Rens. Een geest uit het verleden. Ooit een A-lister. Nu nipt op de D-list. Meneer Kaktus. De vent van Virginia. De vader van Djelisa. Uitkeringstrekker. Verkocht onlangs z'n Televizierring op Marktplaats omdat hij de Nuon-rekening niet kon betalen. Je zou denken dat we 'm inmiddels wel goed zouden kennen.

Maar weten we eigenlijk wel wat er in zijn relatief grote hoofd omgaat? En wat bedoelt hij toch met z'n filosofische, tekstuele uitspattingen op Facebook? Ik probeerde er een betekenis aan te geven.

1)

Peter spreekt hier met volharding over geweld alsof het een gevaarlijke, nieuwe designerdrug is. Is Peter van mening dat de jeugd besmet wordt met geweld via 'Playstation social media'? En wie is 'Playstation social media'? En wie zijn wij? En waarom zijn wij eigenlijk verantwoordelijk? En waar haalt Peter het geld voor een Playstation vandaan? Hij moest toch zogenaamd rondkomen van een AOW'tje?

2)

Peter wisselt hier een serie letters af met wat eurotekens en overwegend vrolijke smiley's. Grof gezegd lijkt dit te duiden op een gevoel van euforie, geluk en financiële zekerheid. Heeft Peter dan eindelijk een winnend kraslot gekocht bij de Primera? Of was hij toevallig vierde in de rij bij een Jumbo-kassa en kreeg hij zijn boodschappen gratis mee? Misschien is er eindelijk iemand geweest die een schilderij van Virginia heeft gekocht op Marktplaats. Ach, laat het maar rusten. We gaan er nooit achterkomen.

3)

Een wijze les van Peter, tenminste dat wil hij ons doen geloven. Maar is dromen inderdaad leven? En waar doen we het dan voor, als we toch niet wakker zijn? Kunnen we dan niet beter gewoon verder slapen? En hoe inwisselbaar is het leven als we in een droom zitten? Is this real life? Kunnen wij Peter vertrouwen?

4)

Het moge duidelijk zijn dat Peter vaak mijmert over de dood. Hij claimt met een bepaalde zekerheid dat het nooit te laat is om op te staan. Maar als je de zin nog een keer of 30 leest, dan zul je zien dat Rens eigenlijk bedoelt dat 'ie steeds ouder en zwakker wordt en soms gewoon echt moeilijk uit bed komt. Hij loopt al een paar jaar met spit in z'n rug rond en ondanks dat hij een aangepast bed heeft weten te regelen via de zorgverzekering, blijft het lastig om overeind te komen. Dit is Peters manier van zeggen: 'Zij het in een erbarmelijke staat, ik ben er nog jongens.'

5)

Levensbeschouwing is voor Peter wat water voor velen anderen is. Hij kan niet zonder. Het is zijn brandstof. Hij vaart erbij, geniet ervan en voelt zich reddeloos wanneer 't uit z'n leven sijpelt. Met zijn statusupdate van 4 september 2015 lijkt hij een stel stevige vraagtekens te zetten bij de oorsprong van ons zijn: weet iemand eigenlijk wel waarom we op deze aardbol zijn gezet? Wat is het doel van het leven? Waarom zijn we wie we zijn? Wie is Peter en waarom is hij?

6)

Maar wat zal precies dan nog zo zijn? Plaats Peter naast collega's Sartre, Foucault of Descartes en niemand zal de vier uit elkaar kunnen houden. Zijn vragen eindigt de grote Rens niet voor niks nooit met een leesteken. Hij wil de ruimte bewaren voor de lezer om zelf in te vullen of iets een vraag of een statement is. Pak die vrijheid.

7)

Een statusupdate waar destijds veel over gespeculeerd werd. De meest gangbare verklaring is dat Peter Jan Rens die middag in de Xenos heeft rondgebanjerd, wat leuke, houten letters voor op de vensterbank op de kop heeft getikt en hier het woord HOME mee heeft gespeld. Hij was vervolgens zo onder de indruk van zijn eigen creativiteit dat hij besloot er een Facebookstatus aan te wijden.

Een levende legende? Dat zou best eens kunnen.