Dit is hoe linkse mensen te hard hun best doen om te bewijzen dat ze niet discrimineren

Beeld: Hanna Whittle

Sinds de verkiezingen is het eindelijk écht duidelijk hoe rechts Nederland momenteel is. En dat heeft linkse mensen een collectieve paniekberoerte gegeven. Ze willen aan alle minderheden in de samenleving laten merken dat echt niet álle Nederlanders tegen ze zijn. En dat gebeurt meestal door extreem over te compenseren.

Hier een paar veelvoorkomende voorbeelden.

1) Nederig en dankbaar moslima’s de weg wijzen

Als een vrouw met een hoofddoek de weg vraagt aan de witte overcompenseerder, zet hij opeens een enorme nepglimlach op en roept hij opzichtig "Natuurlijk help ik u de weg vinden! Geen enkel probleem! We zijn er om elkaar te helpen in deze samenleving!" Als een Britse toerist twee minuten later ook de weg vraagt aan deze overcompenseerder, mompelt hij "No idea, fuck off" en kijkt hij niet eens op van zijn telefoon, waarmee hij trots zijn vrienden aan het appen is dat hij net een échte moslima heeft geholpen.

2) Elke zwarte vrouw laten weten dat Sylvana dit allemaal niet verdiend heeft

Wanneer de overcompenseerder een zwarte vrouw in het openbaar vervoer ziet zitten, zal hij er meteen naast gaan zitten en op de biechtstoel kruipen: “Ik vind het zo erg wat Sylvana allemaal is overkomen! Afschuwelijk! Ik schaam me dood voor dit land!” Ondertussen friemelt de overcompenseerder nieuwsgierig aan het haar van de vrouw, die haar halte mist omdat ze ingesloten is. Ze zucht gefrustreerd richting het raam als hij haar vraagt of ze toevallig familie is van Fresku.

3) Aan elke homo overduidelijk laten weten dat hij hem nóóit van een flatgebouw af zou duwen

Wanneer de overcompenseerder een homostel hand in hand op straat spot, dan zwaait hij altijd vriendelijk naar ze, en als de homo's daar niet op reageren (wat niet vreemd is, aangezien een wildvreemde uit het niks naar ze zwaait), voelt hij zich een beetje gekwetst. Als de overcompenseerder een homostelletje op een festival ziet lopen en al een paar waterige cocktails achter de kiezen hebt, dan worstelt hij zijn eigen hand tussen die van de homo's en ademt hij "Jullie moéten weten dat ik dit echt helemaal oké vind!" in hun verbaasde en geïrriteerde gezichten.

4) Iemand in een rolstoel ongevraagd een prachtige ervaring gunnen

Wat ziet mijn oog?! Een dappere rolstoeler op een festival? De overcompenseerder weet niet wat hij ziet, stuift er op af en gaat het gehele optreden lang naast de rolstoel staan danshurken. Maar het is niet genoeg! De rolstoeler MOET het gevoel van crowdsurfen ervaren! Ook al laat hij zelf schreeuwend weten daar helemaal geen trek in te hebben, terwijl hij de lucht in wordt gehesen door een groepje opdringerige klapperkaken. De rolstoeler smeekt of hij op de grond gezet kan worden, maar niemand hoort hem omdat de bass net dropt en de aanstichter allang in een hoekje de rolstoeler aan het zoeken is op Facebook. Laatstgenoemde wordt ondertussen krijsend richting de moshpit getild.

5) Opzichtig laten merken dat hij echt wel kaas heeft gegeten van andere culturen

Als de overcompenseerder all you can eat sushi aan het eten is, moet en zal hij aan de groep Hindoestanen aan het tafeltje naast hem laten weten hoe dankbaar hij is dat dit heerlijke wereldgerecht de westerse wereld heeft weten te bereiken. "Als jullie nooit hierheen waren gekomen, zouden wij nooit hebben kunnen genieten van deze verrukkelijke compacte lekkernij!" zegt hij trots. "Wij komen uit Gorinchem," is het antwoord, maar de overcompenseerder hoort dat niet omdat hij inmiddels is opgestaan en door het restaurant roept: "Namens de hele Nederlandse bevolking bedankt voor jullie culinaire input! Of zoals de Japanners zeggen: terimah kasih!"

6) Alles doen om het imago van allochtonenknuffelaar uit te stralen

Als er een Turks gezin bij het stoplicht staat, dan gaat de overcompenseerder expres tussen ze instaan, lachend om de grapjes die de kinderen uithalen. "Wat een boefjes," zegt hij tegen de ouders, die zich afvragen waarom deze onbekende man zo verlekkerd naar hun minderjarige kroost staat te staren. Maar hij ziet hun norse blikken niet, want hij kijkt inmiddels om zich heen of er toevallig een fotograaf van de gemeente Amsterdam in de buurt is die multicultureel verantwoorde foto's aan het maken is voor een stadsdeelblaadje.

7) De vriendengroep etnisch divers herstructuren

De overcompenseerder is als de dood dat mensen zouden denken dat hij zich in een witte bubbel begeeft. Daarom loost hij drie van zijn vijf witte vrienden die hij al kent sinds de wieg. In plaats van Harm, Harald en Hank, komen daar drie vluchtelingen uit respectievelijk Syrië, Jemen en Eritrea voor in de plaats. De overcompenseerder zal alleen nog maar gezien willen worden met vrienden die hij Engels én Nederlands moet leren. Als hij er achterkomt dat de jongen uit Jemen hetero is, zegt hij ook deze vriendschap op en ruilt de overcompenseerder hem in voor een Irakese queer-transvrouw zonder vingers.