Dit is wat de NS doet met het geld van studenten die hun OV te laat stopzetten

Beeld: Hanna Whittle

Als je klaar bent met je studie weet je dat er een akelige studieschuld aankomt, maar je gratis OV... Hoelang had je daar ook alweer recht op? Oh ja, even door die onmogelijke site van DUO scrollen. WAT! VIER JAAR IN PLAATS VAN VIJF?! EEN BOETE VAN 1500 EURO!? WAAROM HEEFT NIEMAND ME DIT VERTELD?

En precies dit gebeurde de afgelopen drie jaar bij 170.000 afgestudeerde studenten die echt niet allemaal oerdom zijn. Misschien zijn ze wel een béétje lui, maar het te laat stopzetten gebeurt vooral omdat ze tegenstrijdige informatie te horen krijgen, ervan uitgingen dat de NS digitaal en eerlijk genoeg is om die korting zelf van de kaart te halen en omdat ze niet zijn gewaarschuwd (of via een gecodeerd bericht van DigiD dat niemand leest). Kijk, DUO, de NS en andere OV-bedrijven maken lekkere winst op jou en je lege portemonnee! Ex-studenten denderen de toekomst in met een boete van zo'n 100 euro per HALVE maand. Net op het moment dat ze niet meer kunnen lenen en leven op een minimale stagevergoeding. En de NS, DUO en haar partners zijn ze daar hartstikke dankbaar voor.

Dit is wat de zakkengraaiers tegen ons arme studenten te zeggen hadden.

Gerrit Zilverforel (54, CEO bij ProRail)

bedankt
Jesper Verkloed (23, werkloze Bachelor of Arts)

"Dag Jasper, Gerrit hier. Acht maanden te laat je studenten-OV stopzetten, nou nou. Dat is natuurlijk ook wel een beetje naïef, maar ik ga ervan uit dat het gewoon een opvoedingsfout is van je veel te linkse vader. Jij hoeft je geen zorgen te maken, Jacco, ik had het vroeger ook niet makkelijk en heb altijd moeten vechten om ergens te worden aangenomen vanwege mijn familienaam Zilverforel. Succes is een keuze, mijn jongen. Oh en over die boete, dat geld gaat naar een goed doel. Ik ben as we speak op weg naar de Malediven met dertig collega's om te sparren over betere stoelbekleding in eersteklas wagons."

Davide Prétêntieucement en Marie-Fleur Prétêntieucement-Bouqette Rouge (66 & 63, topinvesteerders in de NS)

bedanken
Ercan Küçük (24, werkloze Master of Science)

"Bonjour Herman! Merci bien voor de 'eerlijke bijdrage aan onze nouveaux cabrio. Je hebt onze relatie gered omdat Davide z'n pénis niet meer omhoog kreeg van mij, maar wel van deze luxe Citroën. We wensen je heel veel liberté, egalité en fraternité toe in de rest van je armoedzalige leven! Sorry nog voor de deurwaarder die we op jou afgestuurd hebben toen je het geld nog niet had overgemaakt! Chin chin!"

Sandra van Deursel (33, klantenservice DUO)

bedankt
Leander Koek (26, studie Klassieke Talen niet afgemaakt)

"Sorry Leander dat ik nooit de telefoon voor je opnam met vragen over je studentenreisproduct. Als ik eerder wist dat ik door jouw geld Sheedy - de liefde van mijn leven - tegen zou komen in Gambia, had ik je echt wel een keer doorverbonden! Mbe Jela saayiu!"