Zullen we met z'n allen wat minder hysterisch over Oud en Nieuw gaan doen?

Beeld: Hanna Whittle

Sommige mensen beginnen in juli al rond te vragen: 'Wat ga jij doen met Oud en Nieuw?', 'Zullen we nu vast een bungalow boeken om met de squad 2017 in te gaan?' of 'Ik heb vast 19 early birds gehaald voor Proud to be Foud&Nieuw in Schijndel, zin in!'. De meeste mensen willen in oktober al een solide plan hebben zodat oudejaarsnacht niet minder dan episch en overgetelijk gaat worden.

In werkelijkheid valt het altijd, omdat er zulke torenhoge verwachtingen zijn, tegen. Dat gaat ongeveer zo:

1. Je fantaseert over hoe dit de beste nacht uit je leven gaat worden

In je hoofd ziet het er mooi uit: een door jou geselecteerd gezelschap van je allerbeste bff's, op een waanzinnig unieke plek. Je hebt genoeg drank, eten en drugs bij, waardoor je permanent met een verkrampte kaak rondloopt van het glimlachen en geen peperdure bier- of drugstaxi hoeft te bellen. De hele nacht steek je je gebalde vuisten in de lucht, de confetti knalt uit je oren, je danst op de beste muziek die je in tijden hebt gehoord - ho even snel je ouders gelukkig nieuwjaar toespreken in een voice memo - en raakt dan per ongeluk verzeild in een trio met die beste vrienden waar je al jaren op geilt (waarvan je dacht 'omg nee dit kan écht niet, maar ik wil het'). Je gaat door tot een uur of 3 's middags, maar gelukkig heb je vrij geregeld tot en met 4 januari. Je voelt je herboren en zelfs de kater ervaar je als pure euforie.

2. Je treft ellenlange voorbereidingen

Om deze epische droom te verwerkelijken maak je in augustus al een Facebook-evenement aan. 'Vastzetten die handel' denk je, 'voordat Mirjam en haar saaie paardenvriendinnen weer 60% van m'n vrienden kaapt'. Je boekt alvast een groepsaccommodatie ver weg van de Randstad, zodat je vrienden niet om 11 uur uit medelijden even komen langswippen om vervolgens naar een ander, leuker feest in de buurt te gaan. Zo voorkom je dat je om 12 uur alleen met de verlegen ex van een vriend in een Friese boerderij zit, starend naar 8 ongeopende zakken Duyvis partynoten. Maar het geluk is aan jouw zijde, van de 30 genodigden staan er 22 op aanwezig en 6 op misschien! Ergens eind augustus rij je alvast naar Friesland om wat statafels te droppen en de bedden op te maken. Een goede voorbereiding is het halve werk!

3. De dag des oordeels

Je hebt de kerstdagen geskipt zodat je genoeg tijd had om een glitterende outfit te naaien, drugs bij elkaar te sprokkelen en de Allerhande door te nemen om hapjes te maken voor oudejaarsnacht. Jammer voor je ontroostbare moeder, maar Oud en Nieuw is nou eenmaal de belangrijkste dag in het jaar voor jou. Op 31 december zet je de laatste spullen in het bestelbusje dat je hebt gehuurd voor je naar het noorden vertrekt. Op dat moment krijg je een appje: 'Hee meis, ik kan er vanavond niet bij zijn, Delano heeft me verrast met een romantisch weekendje Antwerpen! Zo romantisch! Maar veel plezier hè!'. Oké één afvaller had je ingecalculeerd, maar daarna stromen de appjes binnen:

  • 'Sorry lieverd, was helemaal vergeten dat ik mezelf bij 30 feesten op aanwezig had gezet - die van jou is er helemaal bij ingeschoten. Zie je vast wel weer een keer op een festival ofzo?'
  • 'Heb iets verkeerds gegeten dus lijkt me niet handig om zo ver te reizen. Kun je even die 25 euro voor drank en snacks terug naar me overmaken? Thx moppie.'
  • 'Babe ik ben al bij Mirjam. Kom je ook? Ze heeft ballonnetjes!'
  • 'Sgaaaat ik ga vanavond toch naar de Escape. Die ene dj is daar waar ik laatst mee getongd heb!'
  • 'Gelukkig nieuwjaar! Haha dat is het hier al, in Sydney! Had ik je niet verteld dat ik hier al een half jaar woon?'

Je overweegt een grondbloem aan te steken en diep je keel in te werpen.

4. Complete deceptie

Niemand komt, maar geen tijd om te huilen. Je likt je wonden met luxueuze kaasstengels uit je saaie kerstpakket. Je belt Okke en Wiona van de groepsaccommodatie met de mededeling 'dat er iets tussengekomen is'. Nog voor Wiona je alsnog een 'lokkich nijjier!' kan wensen, hang je op. Het is 11 uur, met geforceerd opgeheven hoofd verlaat je je huis. Maar bij wie ga je je aansluiten? Je haat Mirjam en de Escape is naast Mosoel de laatste plek op aarde waar je wil zijn. Je kiest toch voor de club, daar wordt je tenminste niet de hele nacht geconfronteerd met je mislukte feest. Tien voor 12, je staat al ruim 20 minuten in de rij voor de Escape en je vrienden zijn al binnen. Vijf voor 12, een lagedrukgebied zetelt zich boven je hoofd en doet je wat grote hagelbrokken cadeau. Eén voor 12, de bouncer drukt een gastenlijst in je gezicht. 'Helaas wijffie!', je wordt aan de kant geduwd en belandt in een groepje stomdronken Schotse toeristen die ook geweigerd werden. Om klokslag 12 uur sta je compleet nuchter en doordrenkt tegenover een Schot die te vroeg gepiekt heeft. Hij vliegt je schuimbekkend in de armen en kwijlt de boodschap 'hey missy do you have weed?' in je nek. Je pakt een rotje van de grond en rookt 'm zo ver op tot je neus ontploft. De eerste bus gaat pas over 8 uur. Omdat je geen zin hebt om de hele nacht te worden bestookt met Voldemort lookalike-grappen besluit je een kalfskroket te halen en die in het bloedende gat te steken waar eerst je neus zat. Gelukkig nieuwjaar.

Daarom is ons advies: Omarm het idee dat Oud en Nieuw gewoon een gezellige bijeenkomst is van mensen die je mag, maar dat het nooit de beste avond uit je leven gaat zijn. Doe ff rustig plz!