Dames, kunnen jullie alsjeblieft kappen met dit half opgeschoren kapsel?

Beeld: Hanna Whittle & Nathan Stuger
Tekst: Tofik Dibi & Carmen Felix

Uit onderzoek is gebleken dat exact niemand vrolijk wordt van een schedel die half kaal, half harig is. Het half weggeschoren kapsel begon ooit als een onguur statement in de subcultuur van morsige krakers en werd later overgenomen door hoogblonde pretentieuze tattoo-artists die Bridget heten en een motor hebben. Maar nu loopt zelfs Gonnie van de Praxis in Sassenheim met een half kale harses door het overdekte winkelcentrum!

Tijd om eens goed te kijken wie de dames zijn die zich toch wagen aan deze exotische, razend makende coupe:

1) De lesbienne die met één been uit de kast is
Deze jongedame moet haar halve leven al kokhalzen bij het idee dat er een man bovenop haar ligt dus begint ze zich zo langzamerhand af te vragen of ze misschien niet gewoon verlangt naar een zachte vrouwentong. Op zich geen gekke gedachte aangezien ze elke keer als Boer Bertie op tv is, oververhit haar boxershort naar het scherm slingert. Om voorzichtig te experimenteren met deze nieuwe ontwikkelingen heeft ze haar kapper gevraagd om 'iets stoers, maar wel met een sexy, vrouwelijke touch'. De kans is groot dat deze meid een paar maanden later met een opgeschoren bob topscorer is in de Eredivisie Vrouwen.

2) De sassy provinciale meid van middelbare leeftijd
Maak kennis met Sandra, Moniek, Martien, Corinne, Joyce, Cynthia, Frances, Antoinette en Carolien. Je zou het niet zeggen als je kijkt naar de twee-onder-een-kap waar ze woont met Roeland en haar twee brutale zoontjes Sem en Kevin die ze allebei elke dinsdag als een slaaf braaf naar de judo brengt en weer ophaalt, maar deze dame is een uitgesproken, creatieve ziel! Zelf werkt ze al bijna een decennium als secretaresse bij de plaatselijke Volvo-dealer, een job waar ze zichzelf staande houdt omdat ze - naar eigen zeggen - een stoer rockwijf is. Dit zet ze kracht bij door een rechthoekig bordeauxrood montuur van de Pearle te dragen en voortdurend op stevige motorlaarzen rond te lopen. Terwijl ze alleen één keer bij d'r vriendin Peggy achterop de Citta heeft gezeten, voor een rondje op de parkeerplaats. Om de provinciale meiden met aubergine-kort-pittig-kapsel af te troeven, heeft ze als klap op de vuurpijl de rechterhelft van haar peper-en-zout-kleurige bob weggeschoren. Wie doet haar wat?!

3) De anarchistische kraker
Voor de kraker is een half kapsel, naast een statement tegen de maatschappelijke onderdrukking vanuit de kapitalistische overheid en Interpol, ook gewoon een hele praktische oplossing. Een half kapsel is weer minder haar om illegaal te moeten wassen onder dat roestige straaltje water in een leegstaand, voormalig kantoorpand van de ABN AMRO. Een half kapsel is 50% minder haar dat vanzelf op geheel organische wijze in één dikke kokosmat van een dreadlock kan veranderen wanneer je vergeet om je haar te borstelen - een halfjaar lang. Long smerig hair, don’t care!

4) Eva Simons
Eva sgat, please. Geef ons gewoon verstand-op-nul hitjes en stop trying to make dit kapsel happen!