Hoe ontloop je op het perron iemand waarmee je echt niet in de trein wilt zitten?

Je staat op het perron, en bent van plan in de trein een flink potje hersenloos uit het raam te staren. Maar dan zie je een kennis op dezelfde trein wachten. Een collega met wie je al de hele dag op kantoor hebt gezeten, een studiegenoot die altijd te veel Axe opspuit of een oude vriend die nooit over iets anders praat dan zijn werk bij behangwinkel de Saaie Gaap.

Je hebt ééécht geen zin om die hele treinreis met deze persoon door te brengen. Maar hoe voorkom je dat?! Er zijn vier opties:

Tip 1: Verstop jezelf 🙈

Als je regelmatig met de trein reist, is het slim om precies te weten wat de veilige havens zijn op het perron. Achter welke pilaren kun je je verstoppen, op welke strategisch geplaatste frisdrankautomaten kun je rekenen, in welke vuilnisbakken kun je klimmen?

Als je van een specifiek persoon verwacht dat hij of zij dezelfde trein gaat nemen als jij, bereid je dan beter voor. Koop iets op het station waar je een tas bij krijgt. Niemand herkent je met een mooie rode plastic zak van het Ola Happiness Station op je hoofd. En als je niet zo'n groot hoofd hebt kun je zelfs zo'n kartonnen box van de Julia's over je kop trekken.

Tip 2: Neem een trein later 🕗

Mijn theorie is dat de Nederlandse Spoorwegen helemaal niet zo veel problemen hebben. Ik vermoed dat mensen vaak vertraging verzinnen, en dat ze eigenlijk stiekem gewoon een trein later hebben genomen om niet te hoeven reizen met Erwin, de Game of Thrones-fanaat met de bloemkooladem. En dat is prima. Doe het. Verzin een vertraging, neem een trein later, haal rustig ergens een kroket en laat dat harteloze conglomeraat NS de schuld maar krijgen.

Tip 3: Vlucht de stiltecoupé in 🏃

Als je toch onverhoopt herkend wordt door de menselijke brok ellende die je probeerde te vermijden, sper dan je haviksoog zodra de trein aan komt rijden en lokaliseer de stiltecoupé. Als jullie eenmaal gesetteld zijn in de trein, verzucht dan met je beste nepverbaasde hoofd: "Oh wat dóm zeg. We zijn per ongeluk in een stiltecoupé gaan zitten." Doe direct je koptelefoon op en droom weg bij het rustgevende natuurverschijnsel 'niet lastig gevallen worden met ongevraagde verhalen over iemands festivalweekend'.

Tip 4: Maak van jezelf de onaangename reisgenoot 😩

Mocht ook de stiltecoupétruc niet werken, draai dan de rollen om en zorg ervoor dat de persoon in kwestie geen zin meer heeft om bij jou te zitten. Vertel bijvoorbeeld dat je net terug bent van een inspirerende maand vrijwilligerswerk in Zambia en bedreig hem of haar met lange verhalen over dit onderwerp. Stik niet in de stofwolk die ontstaat zodra hij of zij begint weg te rennen! Succes en een goeie reis.