Wie is toch die guy die de hele tijd ongevraagd linkjes naar ons stuurt?

Beeld: Hanna Whittle

Oioioi, de ongevraagde linkstuurder. Je hoeft maar een scheet te laten en ze sturen je een Correspondent-artikel over waarom we met z'n allen zouden moeten stoppen met scheten laten. Zo scheept hij ons op met zijn shit:

1] Hij stuurt je doodleuk linkjes naar TED Talks van 50 minuten of artikelen waar je een midweek over gaat doen

Jouw schaarse vrije tijd is hem geen zak waard. Vaak voorziet hij zijn linkje zelfs van een nonchalant 'Check dit ff'. Het kan hem geen reet schelen dat hij jou in één korte seconde opzadelt met een vlog van anderhalf uur over alle connecties tussen de Marvel-films, of een artikel van 70.000 woorden over het leefgebied van de Afghaanse strontkever. Sterker nog, hij eist een bedankje voor het moeiteloos roven van jouw tijd.

2] Hij gebruikt de brutale woorden 'Dit ga jij leuk vinden'

De tipgever doet alsof hij jarenlang met een vergrootglas rollen perkament heeft bestudeerd waarop jouw persoonlijkheid uit de doeken wordt gedaan. Op basis daarvan heeft hij een formule opgesteld, waar een URL uit is komen rollen, speciaal voor jou. 'Dit ga jij leuk vinden,' meldt hij er stellig bij. Dus steek geen energie in het vormen van een mening, want die is allang door hem bepaald.

3] Hij gebruikt hongerig ELKE aanleiding om zijn tips te geven

WAT je ook zegt, hij heeft een linkje voor je klaarstaan. Als je stuurt 'Ben op Muntplein', dan antwoordt de ongevraagde linker: 'Muntplein begint met mu, net als muziek. Check hier het nieuwe album van Tame Impala:'

4] Heb je trouwens gemerkt dat ik de ongevraagde tipgever steeds een 'hij' noem?

Is een reden voor!

5] Hij linkt naar artikelen waarvan hij zelf alleen de titel heeft gelezen

'Ben het hier ZO mee eens,' zegt hij over een artikel met een titel 'We moeten met andere ogen leren kijken naar het Israël/Palestina-conflict'. Er zou zomaar in de rest van het artikel 7.000 keer 'Poep is jummie' kunnen staan, want gelezen heeft hij het niet.

6] Hij gaat ervan uit dat je zijn tips nog niet kent

Hij zegt niet 'Heb je dit gezien?', hij zegt 'Je moet dit zien.' Ook als het over dat filmpje van een niezende panda gaat.

7] Geef hem credits of onderga zijn wrok

Wanneer je z'n tip in zijn bijzijn doorgeeft aan een ander, brult hij verontwaardigd 'Hé dat had je van mij!' Alsof hij Infinity War heeft geregisseerd, in plaats van alleen een schrale seconde de tijd te nemen om de trailer, die letterlijk OVERAL te vinden was, naar je te sturen.

8] Mocht je een keer de energie hebben om een linkje terug te sturen, dan breekt meteen de pleuris uit

De ongevraagde tipgever wordt he-le-maal gek als je tegengas biedt. HIJ is toch zeker Koning URL?!?!? Dit betekent oorlog. Hij stroopt z'n mouwen op en vuurt drie nieuwe linkjes op je af. Maar geen probleem, antwoord gewoon 'Thanks ik ga dit checken!' of 'Omg ik ga dit bookmarken!' en hij komt al stilletjes klaar.