Waarom trekken sommige 'vriendinnen' je ongevraagd uit de kast?

Beeld: Marijtje Berghuis

Uit de kast komen is misschien wel het moeilijkste moment uit het leven van een LGBTQIA'er. Gelukkig hebben veel homo's, bi's en lesbiennes een paar goede vriendinnen die dat graag voor ze doen. Vriendendienstje toch?

We weten het, 't is een juicy verhaal dat een feest echt kan maken, maar uit de kast komen kost bakken vol tijd en moed én is jammer genoeg niet aan jou, Lonneke. De volgende excuses hoeven we daarom niet meer te horen als jij je bek voorbijpraat.

"Maar het is toch 2018? Homoseksualiteit is helemaal geaccepteerd."
De wereld stopt niet buiten De Pijp, Wieteke. En zelfs daar kun je nog steeds in elkaar getrapt worden als je - in een pikkedonkere steeg - je vriend een kus geeft op z'n wang.

"Rianne vroeg uit het niets of je gay was en ja, ik kan gewoon niet liegen!"
Ik ben zo blij dat je dicht bij jezelf bent gebleven, Samira! Zo'n minuscuul leugentje zou je jaren achtervolgen in je slaap. Misschien wel net zo heftig als mijn verloren tienerjaren toen ik moedwillig een relatie aanging met Chantal om mijn lust naar pik in te dammen.

"Ik heb het alleen in vertrouwen aan Rebecca verteld, die zegt écht niks."
Ik heb het ook alleen in vertrouwen aan jou verteld meid. Sta jij in voor Rebecca als ze al haar diepste geheimen eruit sproeit tijdens een avondje m met haar volleybalteam? Of wanneer ze het ook aan één vriendin 'in vertrouwen' vertelt, die het vervolgens weer aan één vriendin 'in vertrouwen' vertelt. Waardoor het uiteindelijk alsnog bij mijn homofobe baas Andries terechtkomt, twee jaar voordat ik me veilig voelde om dat te vertellen?

"Ik dacht dat je het je voetbalvrienden van vroeger wel had verteld..."
Deze struggle heeft me acht jaar lang in een milde depressie gegooid en jij 'denkt ff' voor mij? En serieus, mijn voetbalvrienden van vroeger? Heb je het ook al opgebiecht bij pastoor Frans bij de parochie waar ik gedoopt werd? Oké hij wist het misschien al, maar alsnog!

"Iedereen wist het toch al."
Iedereen behalve mijn oosters-orthodoxe ouders die graag bloedeigen, heteroseksuele kleinkinderen willen. Nog bedankt hè, ze zijn nu naar de apotheek. Kijken of ze daar wat tegen homo verkopen.

"Ik heb het alleen aan andere homo's verteld, die zijn natuurlijk hartstikke discreet met deze informatie."
Er zijn genoeg homo's die mij net zo hard uit die kast willen trekken als jij. Wat begrijp je precies niet aan het woord 'geheim'? Misschien kunnen we er eens over praten, nadat ik met een discreet vrouwengenootschap heb besproken dat jij je clitje al een paar jaar niet meer kunt vinden.

"Kop op, je hebt alleen maar supergoede reacties gekregen. Ik wist het wel!"
Natuurlijk waren er een paar vriendinnen die 'Out and proud!', #CallMeByYourName en 'Zo stoer! Ben jij 't mannetje of 't vrouwtje?' hebben gereageerd onder jouw post van mij op Roze Woensdag - die expliciete foto waar ik je nadrukkelijk om vroeg niet te posten. Verder was ik binnen éen klap 46 vrienden kwijt.

"Ik zag dat je het er zo moeilijk mee had, dus ik heb het alvast aan de hele klas verteld."
Wat een onwijs lieve en attente vriendin ben je toch. Je staat altijd voor me klaar. Als blijk van dank heb ik het ook vast voor je uitgemaakt met Pascal. Ik zag gewoon hoe je eraan onderdoor ging dat jullie alle leuke series al hadden gezien dus niks meer te bespreken hadden. Hij pikte het goed op en komt vanavond z'n boxershorts ophalen!