Hoe ga je om met onbestemde kerstgevoelens?

Veel mensen voelen zich weleens onbestemd tijdens de Kerstviering met de familie. Dat is niet gek: het is een bijeenkomst waarvan iedereen wil dat het gezellig en fijn is, terwijl het in werkelijkheid anders loopt. Verwarrende gevoelens kunnen zich van je meester maken. Hoe ga je daarmee om?


Wat je voelt: Er is geen tafelschikking gemaakt en je komt naast je broer te zitten met wie je een ruzie uit maart nog niet hebt bijgelegd. Jullie praten tijdens de garnalencocktail over werk, zijn kinderen. Als het hoofdgerecht - een lekkere rollade met kersensaus - wordt geserveerd, hebben jullie niks meer om over te praten.

Wat je doet: Als je broer met zijn kinderen om negen uur in de auto stapt om naar huis te gaan, bekijk je kinderfoto's van jullie van vroeger, en haal je goede moed uit de herinnering dat hij ooit jouw liefhebbende broer was die je jouw eerste sigaret liet roken op je zesde.


Wat je voelt: Je hebt zes biertjes op en je bent neurotisch aan het worden omdat je je vrienden mist en normaal gesproken met hen dronken wordt. Nu ben je aangeschoten met je familie, wat toch een andere tak van sport is. Je grappen missen hun gebruikelijke uitwerking en scherpte. Je zegt "Oh jezus, als ik nog twee jaar zo doordrink kun je mijn spektieten inpekelen en als Spaanse hammen verkopen." In stilte en onbegrip kijkt je familie je eerst aan, en dan weg.

Wat je doet: Je drinkt nog twee whisky na het eten en zegt tegen je moeder dat je kerst vorig jaar bij Tante Jans en Oom Bert veel gezelliger vond.


Wat je voelt: Je wilt het gezellig maken tijdens Kerst, en jullie spelen een spelletje. Het is heel gezellig met je zus, je neef, en je wilt dat het altijd zo blijft. Dan denk je aan je overleden moeder, en opeens voel je je intens verdrietig omdat zij er niet bij kan zijn.

Wat je doet: Om de sfeer niet verstoren en je gevoelens niet te hoeven uiten zeg je: "Oe, die vleeskak zet nu al in!" en ga je stilletjes huilen op het toilet.


Wat je voelt: Samen kijken jullie video's van toen jij en je zus klein waren. Het was op een familieweekend, en je aaide een paard. Op een andere video pakt je zus een kado uit. Ze zegt: "O, een stomme handdoek!" Ze kijkt beter en zegt dan: "O nee, het is een heel mooi T-shirt!" Je krijgt kippenvel en je glimlacht met een diep gevoel van geluk, dat je niet kunt plaatsen. "Waarom huil je?" vraagt je vader.

Wat je doet: Je pakt je vader vast en knuffelt hem heel lang.


Wat je voelt: Je wilt op Tweede Kerstdag die vreemde gevoelens niet meer voelen. Je wilt bij die mensen zijn die je als tweede familie hebt gekozen: je vrienden. Je houdt van je bloedverwanten, zielsveel, maar er is soms pijn en ongemak die je met je vrienden niet hebt.

Wat je doet: Na het ontbijt luisteren jullie nog lekker een beetje klassiek, en dan zet je pa je af op de trein. Je houdt hem vast, hij geeft een klein kneepje in je rug. Een extra liefkozing. Daarna plaats je in je vriendenwhatsappgroep een bericht van de strekking "Merry christmas en wie is er klaar om naar partycafé de leverstoemp te gaan?"