Mijn walgelijke geheim: ik hou van Omroep MAX

Beeld: Hanna Wittle

Vergeet Temptation Island (op z'n minst tot het volgende seizoen weer begint en Niels en Rosanna voor een derde keer mee gaan doen) en die ongewassen jankerds bij Expeditie Robinson, voor kwaliteitstelevisie zap je naar Omroep MAX. En nee, we zijn niet zuur of sarcastisch. De zender - eigenlijk speciaal gericht op oudjes, babyboomers, bejaarden en kadavers - heeft op het moment de beste programmering van heel ons klotelandje.

Dit is waarom jonge mensen vaker naar Omroep MAX moeten kijken (en nee het is niet omdat Jan Slagter zo'n lekkere geilbak is):

1) Bed & fucking Breakfast, jongens!
Het concept is supersimpel: iedereen weet dat de favoriete hobby van Marja's en Gonnies is om hun lelijke eensgezinwoning tot een illegaal hotelletje om te toveren als ze hun ondankbare baan in de zorgsector zat zijn. In het programma Bed & Breakfast zijn er elke aflevering drie sassy koppeltjes van Tinies en Freds die tegen elkaar strijden en bij elkaar in hun bed & breakfast logeren. Verwacht geen sexy 3 op Reis-vibe want het zijn geen idyllische hotelkamers met ruime veranda's en mooie vergezichten. Denk eerder aan als Kwantum-folder ingerichte logeerkamers in de lelijkste wijk van Coevorden. Dat resulteert in veel shade en zeurderige opmerkingen als 'ik mis gewoon een haakje in de badkamer om m'n badjas aan op te hangen en dat knusse hoekje in de serre vond ik erg tochterig, Ineke'. Die shit is zo Hollands dat het bijna camp is.

2) Je komt er door MAX achter dat er ook heus wel aardige bejaarden zijn.
Faith in de bijna-doden = restored! Alle jonge mensen zouden af en toe Omroep MAX moeten kijken zodat ze erachter komen dat niet elke bejaarde een vieze, vuile voordringer, zure racist of een mopperende Dagobert is. Aangezien je veel te druk bent om bij je eigen opa in Bennekom langs te gaan kun je misschien een keer zien hoe Jan Slagter straatarme bejaarden in Moldaviƫ bezoekt en met ernstig gezicht in de camera kijkt. Oefen die serieuze blik alvast voor Opa Benno's begrafenis! En kijk ook eens naar het programma We Zijn Er Bijna! waar een gigantische groep goedgemutste 65+ers vrolijk met hun campers en caravans door Europa toeren en volop gebruik maken van de eeuwige vakantie die hun luxe pensioen heet. Ze zijn zo vrolijk! Onbezorgd! En helemaal niet zulke chagrijnige teven als je oma en d'r klaverjasvriendinnen! Kijk maar heel goed trouwens, want tegen de tijd dat wij eindelijk met pensioen mogen, liggen we natuurlijk allang op ons sterfbed.

3) Omroep MAX heeft het genre slow tv opnieuw uitgevonden.
Fuck al die opgefokte programma's met aan lager wal geraakte bn'ers die een winderige berg beklimmen op een Vespa om elkaar vervolgens weg te stemmen terwijl ze hun evenwicht moeten bewaren op een paal. Of beautyvloggers die op een voorbijrazende trein moeten springen in stilletto's terwijl ze een nieuwe shampoo van Andrelon promoten. Omroep MAX probeert niet verkrampt in te haken op behoeftes van aanstellerige millennials. En Omroep MAX heeft al helemaal geen boodschap aan die miezerige prankvloggertjes die allemaal Kaj heten. Bij MAX kom je namelijk tot rust als je hun programma's kijkt. Een mooi sfeerverslag van het Bloemencorso in een deel van Nederland waar je nooit wil komen, welvarende opa's en oma's die niet weten wat ze met hun poen aan moeten omdat ze hun kleinkinderen niks gunnen en daarom maar meedoen aan Droomhuis Gezocht, lekker lachen om een zwaar ademende Erica op Reis of je luie, grijze massa laten kraken met de MAX Geheugentrainer en jezelf voorhouden dat dit later handig gaat zijn als je toch besmet wordt met alzheimer. Het hoeft allemaal niet zo vlot, vluchtig en sexy bij MAX. Dus schop je steunzolen uit, laat je lekker wegzakken in je fauteuil met verstelbare rugleuning en geniet!

Hebben we je overtuigd? Ja? Mooi. Groeten van MAX!