Vijf situaties die je herkent als je oma net dood is

Iedereen herkent dit wel: oma is dood. Hier zijn vijf situaties waar je ongetwijfeld mee te maken krijgt. Herkenbaar!

Niemand heeft een flauw benul waar oma eigenlijk van hield

‘Van wat voor muziek hield ze eigenlijk?’ vraagt een tante als jullie aan de keukentafel zitten om de uitvaart te regelen. Iedereen kijkt elkaar vragend aan, oom Harry gaat even koffie zetten. Gelukkig helpt de begrafenisondernemer jullie uit de brand. ‘Dat pianoliedje uit Amélie doet het altijd goed.’ Een buurvrouw van oma uit de bejaardenflat meent zich te herinneren dat oma wel eens heeft gezegd dat ze witte rozen mooi vond. Gezien het feit dat deze buurvrouw haar nachtjapon nog aan heeft en een konijnvormige heliumballon vasthoudt is ze duidelijk dement, maar tijdens de uitvaart stikt het van de witte rozen.

Een oom of tante komt mokkend uit het buitenland overgevlogen

Dit is een persoon die je voornamelijk kent van foto’s, omdat er altijd wel een smoesje paraat was om niet naar een huwelijk of familieweekend te komen. Zelfs voor deze oom of tante is het te grof om deze uitvaart te missen, dus staat hij of zij met een zuur, zongebruind hoofd op de stoep. Er wordt een traantje uitgeperst, maar wanneer er na de dienst koffie en cake wordt geserveerd zit deze persoon alweer in een taxi richting Schiphol onder het mom van ‘morgenvroeg een belangrijke meeting met een klant’.

Je nichtje van anderhalf jankt tijdens de dienst door dat pianoliedje uit Amélie heen

Je tante dacht dat je kleine nichtje zich wel twee uur lang stil kon houden (‘Het is zo’n makkelijk kind!’), maar bij de eerste klanken van deze uitvaartkraker begint ze te krijsen alsof ze zometeen zelf in de oven verdwijnt. Je tante probeert nerveus een speen in haar mond te stoppen, maar die wordt uitgespuugd naar een plek waar je tante niet bij kan. Het gekrijs duurt tot halverwege de speech van oom Jos.

Oom Jos loopt te kloten met een beamer

Na zijn speech wil oom Jos gebruik maken van de nieuwe technieken van het uitvaartcentrum en via een beamer wat haastig ingescande, vergeelde foto’s uit het leven van oma laten zien. Toen hij dat gisteren voorstelde wist jij natuurlijk al dat dit vragen was om problemen, maar je wilde de pret niet drukken. Alles wat je in je hoofd voorspeld had komt uit: de beamer hapert, oom Jos wordt zenuwachtig, de Powerpoint-presentatie loopt vast en het error-geluidje van een verouderde Windows-versie schalt door de speakers van de zaal.

Je staat in dat condoleancerijtje voor directe familie en je benen worden moe

Jij en de andere directe familieleden van oma staan handjes te schudden met alle leden van sjoelclub De Gladde Schijf, vriendinnen van oma die zelf ook bijna aan de beurt zijn en andere mensen die je nog nooit hebt gezien. Een van de leden van de sjoelclub is er met zijn gedachte niet helemaal bij en zegt ‘Gefeliciteerd met je oma’ tegen je. ‘Bedankt, jij ook,’ antwoord je zuchtend.