Er is niks belangrijker in Nederland dan 'normaal zijn' en 'normaal doen'

Beeld: Hanna Whittle

Met al die brutale nieuwkomers die massaal naar ons land komen om onze mooie cultuur te kapen, is het zaak dat we af en toe stilstaan bij wat ons nou écht Nederlanders maakt. Of het nou producten, gebruiken, gerechten of neukstandjes zijn.

Een reminder voor ons en een leermoment voor hen: dit maakt je nou een Ultieme Nederlander.

Hier is deel 11: NORMAALHEID BOVEN ALLES!

Wat is dit?

Nederland is allang geen religieus land meer te noemen, maar als er één ding is wat aanbeden wordt als een klassieke god, dan is het wel normaalheid. Niemand weet wat normaal is, maar je kunt je in onopvallende Didi-kleding gehulde moeder erom verwedden dat elke Nederlander ernaar streeft. Geen idee waarom, maar de aandacht trekken wordt in Nederland gezien als je aanstellen. Raak er maar aan gewend dat Gaastra hier wordt gezien als het summum van mode, en pesto tussen de exotische sauzen te vinden is.

Waarom is het zo Nederlands?

'Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg' is waarschijnlijk de meeste Nederlandse uitdrukking die er is. Nog zo eentje: 'Hij is zo lekker gewoon gebleven.' En wat dacht je van het kritische 'Dat is toch niet normaal?' Alles en iedereen veroordelen op in hoeverre het afwijkt van de grote godheid Normaalheid: een trotse eigenschap van ons nederige volkje, dat als de dood is om op te vallen.

Wat kunnen nieuwkomers hiervan leren?

Waag het niet je nek uit te steken, of je gaat direct over de tong. In dit land kom je pas ergens als je volledig opgaat in de grijze massa. Kijk maar naar ons nationale assortiment aan succesvolle vloggers: welcome to normalo town. En aangezien jij door je afkomst per definitie al niet "normaal" bent, hoef je niet te verwachten dat je het makkelijk gaat krijgen, vriend. Maar ook omdat de pesto hier niet simpelweg naast de mayo staat.