Hey 'Niks, nakkes, nada'-dude, ben je dood of gewoon druk met andere dingen?

Beeld: Hanna Whittle

Van sommige mensen vraag je je echt af waar ze toch gebleven zijn. Er zijn verschrikkelijk veel semi-bekende Nederlanders die ooit breed lachend in de Story stonden te poseren met een hand op hun heup, en nu nergens meer te bekennen zijn. Daarom gunnen we ze nog één laatste moment in de spotlights.

Deze week: die 'Niks, nakkes, nada'-dude uit die ouwe carpoolreclame.

Waar moeten we hem van kennen dan?

Diep in de jaren negentig werd er ergens in Nederland een knoepert van een subsidiepot opengetrokken om carpoolen te stimuleren. In die tijd hadden we namelijk nog superveel files en een torenhoge CO2-uitstoot – gelukkig hebben we die problemen inmiddels compleet opgelost. Jarenlang was er een reclame op televisie waarin acht witte mensen hun spectaculaire, oké... hun normale ervaringen met carpoolen uit de doeken doen. De uitzendfrequentie was zo meedogenloos hoog dat hun citaten zich als gulzige parasieten in de hersenpannen van miljoenen Nederlanders hebben weten te nestelen.

Het hoogtepunt van deze reeks vaak zeer onnatuurlijk uitgesproken quotes is die van de zakenman die nonchalant op zijn bureau geleund zit en op kakkineuze stem oreert: 'Niks, nakkes, nada, jongen. Geen probleem om jullie even op te pikken.' Het is ongetwijfeld een van de bekendste Nederlandse uitspraken aller tijden, na 'Wilhelmus van Nassaue, ben ik van Duitsen bloed' en 'Carglass repareert, Carglass vervangt'.

Waar de fuck is hij nu eigenlijk mee bezig?

Rondkronkelen in jouw hersenpan! Probeer zijn stem nu maar eens niet te horen, lukt je niet.

Hebben we nog een leuke boodschap voor 'm?

Beste 'Niks, nakkes, nada'-dude, ik hoop dat je beseft dat je waarschijnlijk onbedoeld een van de bekendste Nederlanders aller tijden bent geworden, en dat je Gooische kakstem nog vele decennia door de schedels van miljoenen Nederlanders zal galmen. P.S. Wat is een nakkes?