Waarom gaan mensen altijd flippen als je even geen alcohol drinkt?

Beeld: Hanna Whittle

Of je nou een detox wilt na een slopende weekender, een antibioticakuurtje slikt of gewoon even je lijf wilt zuiveren van gif: niemand in je omgeving is het eens met jouw hondsbrutale keuze om geen alcohol te drinken. Als een Nederlands mens stopt met roken of drugs gebruiken, wordt hij geprezen om zijn doorzettingsvermogen en het luisteren naar zijn 'tempel van een lichaam'. De ex-roker of -gebruiker ontvangt maandenlang ferme schouderkloppen van zijn vrienden en peperdure rijlespakketen van z'n ouders.

Maar als je (éven) geen biertje drinkt na werk heb je dikke kans dat de gehele maatschappij je verstoot als een manke gnoe die de kudde niet kan bijhouden. Had je maar niet zo'n aandachtsgeile aansteller moeten worden die niet van plezier houdt.

Dit zijn de meest gehoorde boze verwijten die je te horen krijgt als je ff niet drinkt. En dit is hoe je deze hypocrieten terugpakt.

  1. Zimra (26): 'Ah toeeee neem gewoon één gin tonic, één! Ik betaal wel!

"Zimra luister goed. Je betaalt nóóit iets voor me. Je klaagt al sinds ik je ken over de duizenden euro's die je in de min staat. Ik ben, als goede vriend, begonnen aan het afbetalen van jouw studieschuld omdat je 'zo aan de financiële afgrond bungelt'. Toch ga je om de maand op vakantie en reageerde je niet op mijn herhaaldelijke mails toen we een kunsthart voor mijn vader voor elkaar probeerden te crowdfunden. En nu wil je me wat geven?! Ik loop nu weg oké?"

  1. Mariëtte (43): 'Een paar glazen tijdens de kuur kunnen geen kwaad hoor, het leven moet wel leuk blijven!'

"Hey huisarts, normaal gesproken druk je me op het hart dat ik weg moet blijven van 'alle enge wietdrugs die zorgen voor dodelijke drugsaids op jonge leeftijd'. Ook zeg je dat ik nooit een minuscuul suikerkristalletje binnen mag krijgen, een tabaksplant mag aanraken of een uur lang niet mag sporten. En nu, ondanks dat in de bijsluiter staat dat mijn gezicht tot drie keer zo groot en rood kan opzwellen van één biertje, moedig je me aan om de meest kwalijke drugs te nemen voor deze kuur? Ik hoop dat jouw leven wel leuk blijft, hypocriëtte!"

  1. Steven (24): 'Kom op man, het is zomer! Festivalseizoen!'

"Wat boeit het wat voor weer het is? In de winter vind je het binnen 'gewoon zó lekker knus' dat je vijf flessen port op een avond achteroverslaat. In de lente hang je iedere avond in de Chupitos omdat je scriptie je uit huis jaagt. En in de herfst, ja, in de herfst gebeurt er gewoon niks dus is overmatig drinken de enige hobby waar je altijd op terugvalt. Je drinkt dus ieder seizoen, elk weekend opnieuw je hersens eruit. Waarom ook alweer? O ja. Je moeilijke jeugd. Wilde je daar nog over praten? Denk je dat je dat nuchter kan?"

  1. Renske (29): 'Jezus wat saai! Nou moet ik zeker ook thee bestellen? Misschien ga ik naar huis dan.'

"Ach meid je hebt gelijk. Ga naar huis, vouw je lippen om een fles Lindeman's en bedenk nog even goed hoe leuk onze momenten samen meestal zijn. Zoals ik die jouw staart vastgrijpt als je weer op de voorruit van de KFC kotst, ik die jou en een Vapiano-kok uit elkaar halen omdat je agressief werd over de lasagne of ik die je handje vasthoud in de ambulance als je weer eens het shotglas bij het shotje hebt opgedronken. Is dit eigenlijk de eerste keer dat je me nuchter ziet?"

  1. Gerwen (53): 'Ben je ziek? Darmkanker zit in de familie, dat weet je toch? Hier, neem een Tyskie.'

"Ik ben niet ziek, pa. En ik heb géén darmkanker. Als je wilt dat dat nog even zo blijft, zou ik die Poolse bierblikken maar snel opbergen."

  1. Leonie (24): 'Maar je crush komt vanavond!'

"Ik begrijp dat je al een tijdje artikelen aan het lezen bent over seksuele frustratie. Probeer anders eens een keer niet zo veel wodka te atten tot je je naam vergeet om vervolgens met een jongen mee naar huis te gaan die niet eens om je naam vraagt. Of je überhaupt kan zien, omdat je zelfs stomdronken onzeker genoeg bent om de gordijnen dicht te klappen en de lamp uit te doen. Gewoon een gratis tip, maar echt leuk om je weer eens te spreken! Kizz!"

Maar laten we wel wezen: mensen die even geen alcohol nuttigen, drinken zich na die zichzelf opgelegde periode gewoon weer een ongezellig coma in. Dus zo veel recht van spreken hebben ze nou ook weer niet. Cheers, honey!