Zin in een vrije dag? Zo meld je je geloofwaardig ziek

Wil je een dagje chillen in plaats van dat je al je levensenergie weer op laat slobberen door je werk? Meld je gewoon ziek joh. Dat doe je zo:

Tip 1: Vermijd verdachte ziektedagen

Als je op zondag een foto op Instagram zet waarop je in de paal van een festivaltent hangt en vanaf zes meter hoogte naar beneden kotst, precies over de bar heen, dan gelooft niemand op je werk dat je op maandag "een verkoudheidje" hebt. Hou het dus geloofwaardig!

Tip 2: Kies je ziekte met zorg uit

Doe research naar welke ziektes momenteel he-le-maal hot & happening zijn in je omgeving. Als je iemand "Het heerst" hoort zeggen over een ziekte, dan zit je goed. Blijkbaar gebruikt iedereen op dat moment die ziekte als smoes, dus surf gewoon lekker mee op die golf van collectieve nepziekmelderij. Als je collega's hebt die ziek zijn op dat moment, neem dan vooral hun ziekte over. Je kunt ook altijd vertrouwen op die goeie ouwe buikgriep. Met buikgriep hoef je niet in detail te treden tijdens het ziek melden, want niemand wil zich inbeelden hoe jij je lichaamsopeningen omstebeurt leegstort boven de wc-pot.

Tip 3: Hou wel een beetje bij welke ziektes je allemaal faket

Als je drie keer in een half jaar afwezig bent wegens voedselvergiftiging, dan kom je ongeloofwaardig over, of op z'n minst dom. Wissel je nepziektes dus een beetje af, en als je ze allemaal in korte tijd opgebruikt, gooi er dan een keertje een dode tante tegenaan.

Tip 4: Laat alvast wat symptomen doorschemeren op de dag voordat je je ziek gaat melden

Plan de dag van tevoren alvast een aantal ziektemomentjes in op je werk. Bijvoorbeeld:

10.45 uur: Hoest zo luid dat je het systeemplafond eruit trilt. Wees gerust onsmakelijk.
13.30 uur: Sprint met je hand voor je mond naar het kantoortoilet. Ren eerst door elke afdeling van het bedrijf voordat je daadwerkelijk richting de wc gaat, zodat iedereen het ziet.
16:15 uur: Zeg iets waardoor het lijkt alsof je aan het ijlen bent, zoals 'Ik krijg jeuk van de wifi hier' of 'Ruikt het hier nou paars?'

Tip 5: Plan het ziekmeldmoment goed in

Als je je via email ziek mag melden, schrijf de avond van tevoren alvast een mail die dan pas de volgende ochtend wordt verstuurd: er bestaan hier allemaal sites en extensions voor die je kunt vinden via de online web-url "google.com". Zo kun je alsnog tot een schappelijk uur uitslapen op je welverdiende vrije dag. Als je je telefonisch moet afmelden, bel je werkgever dan direct nadat je wakker wordt. Je klinkt sowieso ziek met die versufte slaapbek van je. Wil je een schorre stem voor extra overtuigingskracht? Zoek dan je heil bij twee pakjes blauwe Gauloises en/of een Noord-Hollandse kermis.

Tip 6: Wees nooit maar één dag nepziek

Één dagje ziek zijn, dat gelooft niemand. Plak er dus vooral een extra dagje achteraan. Het is realistischer én geeft je de tijd om (nadat je jezelf op nepziektedag 1 hebt zwartgeblakerd op het strand) die dertien weken oude sausvlek van je fornuis te boenen. Ik ga er even van uit dat je iemand bent met dertien weken oude sausvlekken op je fornuis; zelf heb ik mijn leven helemaal op orde en snap ik niet hoe je dit toch steeds laat gebeuren.

Tip 7: Van social media blijf je AF! Of nou ja, wees voorzichtig

Als je op je stiekeme vrije dag gaat lunchen met een goede vriendin, laat haar dan geen foto posten van jou met de biologische broccolidrol die je besteld hebt. Je kunt op zich wel gewoon een beetje Facebooken op je nepziektedag, maar zorg dat je dan wel een paar domme opmerkingen en spelfouten maakt hier en daar. Misschien kun je een PVV-fanpage liken, om aan de collega's die je op Facebook hebt duidelijk te maken dat je aan het ijlen bent. Blijf dus scherp op hoe onscherp je overkomt op social media. Je wilt niet dat je baas je opeens een sms stuurt met daarin "Je was toch ziek? Hoezo ben je dan wel fit genoeg om een Facebook-petitie te starten tegen ISIS-strijders die katten opleiden tot sluipschutters? Je bent ontslagen."

Tip 8: Deel dit artikel met je baas

(nah geintje)