Waarom blijven we stug Holland zeggen in plaats van The Netherlands?

Beeld: Hanna Whittle en Nathan Stuger

Met al die brutale nieuwkomers die massaal naar ons land komen om onze mooie cultuur te kapen, is het zaak dat we af en toe stilstaan bij wat ons nou ├ęcht Nederlanders maakt. Of het nou producten, gebruiken, gerechten, mensen of neukstandjes zijn.

Een reminder voor ons en een leermoment voor hen: dit maakt je nou een Ultieme Nederlander.

In dit deel: Ook al woon je diep in Drenthe, in het Engels zeg je 'I'm from Holland'.

Wat is dit?

Als Nederlander over de grens beantwoord je altijd de vraag 'where you from?' met 'I'm from Holland.' Altijd. Misschien nog met de toevoeging: 'From Coevorden, to be precies.' Absoluut niet The Netherlands zeggen, het is Holland voor jou en 17 miljoen andere Nederlanders - op die paar boze Friezen na. We weten echt wel dat Drenthe geen exclave van Noord-Holland is, maar The Netherlands kan gewoon niet. Het klinkt als The Neither-lands, vrij vertaald 'De Net-niks-landen'. En voor de volwaardige Dunglish-sprekers zit er twee keer die vervelende Engelse 'th' klank, en daar struikel je gewoon over. 'De Neddelens', sijpelt dan je bek uit. Los van dat het klinkt als het seksloze buurland van Mordor, is het ook nog eens meervoud, wat raar is. Als je 'De Nederlanden' zou zeggen, heb je ook het idee dat je een geschiedenispresentatie aan het geven bent. Of dat je Belg of Luxemburger kunt zijn. Dan maar liegen over je afkomst en stug Holland blijven zeggen.

Waarom is het zo Nederlands?

Voetbal. De andere grote reden waarom we Holland zeggen is omdat Wolter Kroes en soortgenoten het ons altijd hebben ingefluisterd. Viva Hollandia, Hup Holland Hup, het was allemaal Holland-propaganda. Omdat het nationaal voetbalelftal een van de dingen is 'die ons land bij elkaar houdt', is Holland diep in onze systemen vastgeroest. Of tenminste in de hoogtijdagen, toen Nigel de Jong nog op Spaanse borstkassen intrapte, inmiddels is het gewoon een routineklusje.

Wat kunnen nieuwkomers hiervan leren?

Dat je The Netherlands zo snel mogelijk uit je vocabulaire mag slopen, geen Nederlander die er van wakker ligt dat jij niet correct weet uit te spreken in welk land je woont. Een unicum!