Accepteer gewoon: het is niet oké om het n-woord te gebruiken als je niet zwart bent

Beeld: Hanna Whittle

Beeld je even in: het is lit in de club en je hoort Starboy van The Weeknd ft. Daft Punk. Je zingt enthousiast woord voor woord mee tot hij ineens aankomt bij 'Every day a nig**... OH NEE! STOP...!!' Het n-woord is heel lang gebruikt om zwarte mensen te vernederen en onderdrukken. Jij hebt daar nooit iets van gevoeld, omdat je niet zwart bent. Mag je dan gewoon meezingen?

Spoiler: Nee. Je slaat dat woord over. Mocht je toch een wijsneus zijn die uit volle borst het n-woord meezingt, lees dan verder waarom de volgende excuses onzin zijn.

'Maar als zwarte mensen het zelf wel mogen gebruiken, waarom ik dan niet?'

"Migos, 21 Savage, Drake en Kendrick Lamar strooien toch ook gretig met het n-woord? Als het zo'n verschrikkelijk woord is, waarom zij wel, en ik niet? Dat is toch omgekeerd racisme?"

Je weet dat je nu klinkt als een jammerende, verwende kleuter die alles al heeft, maar toch per se dat ene spelletje op de iPad van een ander wil opeisen? Het verschil tussen die rappers en jij is dat zij zwart zijn en door de politie aangehouden worden als zij in een mooie bak rijden, terwijl dezelfde agenten vriendelijk naar jou zwaaien als je 100 km/u te hard door een plas voorbij scheurt en ze een koude douche geeft. Veel zwarte mensen hebben het n-woord eindelijk een nieuwe betekenis gegeven: 'broeder' of 'vriend'. Weer anderen, zoals Oprah, willen er vanaf. Hoe het ook zij, als je wit, mocro, Turk of Chinees bent, is het niet jouw geschiedenis, niet jouw dagelijkse realiteit en dus niet jouw woord.

'Maar mijn ex-vriendin Lisanne is ⅛ Surinaams dus ik kan geen racist zijn'

De Tims, Johnny's en Sylvia's praten hun gebruik van het n-woord graag goed met nietszeggende persoonlijke anekdotes: 'Eén van de jongens in m'n zaalvoetbalteam is half Antilliaans en ik geef hem na elke wedstrijd een boks' of 'Ik bestel elke week roti. Wel zonder peper, maar toch!'

Wilders eet ook wel eens shoarma als 'ie ladderzat naar huis fietst. En nu? In een gesprek met zwarte mensen gebruiken Tim, Johnny en Sylvia het n-woord nooit. Dat durven ze niet, want ze weten onbewust dondersgoed dat het niet kan. Net zo min als dat ze homo's in hun gezicht 'faggot' noemen. Ook als je slechts met een liedje meezingt, komt het nog steeds uit jouw mond. Dat er een leuke melodie onder zit, verandert niets aan het woord of jouw huidskleur. Ook niet als je een te grote hoodie van Patta draagt.

'Maar we leven toch in een vrij land?'

Veel mensen verdedigen hun gebruik van het n-woord door te zeggen dat we in Nederland gezegend zijn met de vrijheid van meningsuiting. Gek genoeg vinden diezelfde mensen, als je zegt dat ze racistisch bezig zijn, dat je 'de racismekaart trekt' en daarom maar heel snel moet 'oprotten naar je eigen land!' Zo fijn vinden ze die vrijheid van meningsuiting blijkbaar niet altijd.

Je mag hier inderdaad heel veel zeggen, ook het n-woord. Maar ga nou niet doen alsof je nooit over je woorden nadenkt. Elke dag slikt ieder van ons woorden in en schelden we alleen binnensmonds onze baas uit voor 'slavendrijver', onze juf voor 'teringhoer' of die zwetende man naast ons in de trein voor 'varken'. Beste niet-zwarten, laat het n-woord los. Het is niet alsof iemand je vraagt je vakantiegeld aan hem over te maken. Dat zou pas echt erg zijn.