Waarom vindt iedereen dat je MOET studeren?

Beeld: Hanna Whittle & Nathan Stuger

"Weet je wat jij moet doen na de middelbare school? Een torenhoge studieschuld oplopen terwijl je jezelf traint in een vakgebied waar je waarschijnlijk niet eens in gaat werken!" - Je leraren, ouders en de overheid, terwijl jij de beïnvloedbare leeftijd van 17 hebt.

Hier volgen de redenen waarom het helemaal prima is als je studeren gewoon lekker laat wachten, of überhaupt skipt.

1. "Zonder studie word je nooit succesvol" - De liegende maatschappij

De maatschappij kijkt op je neer als je probeert met je eigen tempo en talent je leven te ontplooien. Je kunt er namelijk beter op de automatische piloot voor kiezen iets nietszeggends te studeren als Media & Cultuur en na vijf jaar zuipen en alle soa's van de wereld af te vinken, te slagen met een diploma vol schrale zesjes. Het is nogal lullig dat iemand die ging werken na het vwo, en inmiddels dolgelukkig is als de baas van bloemenzaak 't Snuffertje, wordt gezien als iemand die minder succesvol is dan één van de 700.000 Sophies die na hun studie Communicatie alleen aan de bak komen als pantoffelrechtzetters bij de Bristol.

2. Je doet het waarschijnlijk voor je ouders in plaats van voor jezelf

Je bent op je 17de veel te vatbaar voor onbelangrijke meningen, zoals die van je ouders. Zij zijn bang dat je zonder een studie aan de crack raakt, of wat voor drugs zij ook deden in hun tijd. Studeren HOORT ERBIJ, vinden zij, ook al hebben ze zelf niet gestudeerd, en hun luide meningen echoën door je onvolgroeide brein. Erger nog: ze dringen vaak aan dat je iets moet kiezen waar je sowieso wel een baan mee gaat vinden, een opleiding die voldoet aan de criteria 'verstandig' en 'het minst risicovol', wat synoniemen zijn voor respectievelijk 'pfffffffffrrrrt' en 'ughghghghhhhhhhhh'. Voor je het weet ben je Management, Economie & Recht aan het studeren omdat je ouders deze drie termen precies saai genoeg vonden om te tolereren.

3. Je gaat waarschijnlijk niks met je studie doen, omdat je deze hebt uitgekozen toen je basically een baby was

Je weet op je 17de nog niet eens of je olijven lust, laat staan wat je DE REST VAN JE LEVEN VOOR WERK WILT DOEN. Ga je Japanstudies doen omdat je Kill Bill vet vond maar dan vooral deel 1? Ga je Communicatie studeren omdat je weleens met iemand praat en dat vaak wel leuk vindt? Er bestaan vast tieners die zo sterk in hun schoenen staan dat ze op hun 17de al weten dat ze anesthesist willen worden, maar haha grapje, de gemiddelde tiener denkt alleen maar aan seks en waar de dichtstbijzijnde magnetron is om een bapao op te warmen.

4. Iedereen doet supernonchalant over geld lenen bij DUO maar schatje, die schuld gaat je breken

Op DUO.nl staat onder het kopje Studiefinanciering letterlijk de tekst: 'Check wat je kunt krijgen'. KRIJGEN‼️ Geen idee waarom het ministerie van OCW zo graag de indruk wil wekken dat het lijkt alsof je een goed gevulde juten zak met een euroteken erop kado krijgt zodra je besluit te gaan studeren, maar dat is dus onzin. Je sluit een lening bij ze af. Die zich in een paar snelle studiejaren kan opstapelen tot tienduizenden euro's. En tenzij je ouders dit bedrag in één mep voor je aflossen (en laten we eerlijk zijn: dan heb je slechte ouders en ben jij waarschijnlijk een verwend monster), wordt dat een schuld die je decennialang met je mee zult zeulen, als een rolkoffer op een vliegveld, wiens luide wieltjes maar blijven zeuren en zeuren en zeuren.

5. De kans op je droombaan is bedroevend, of je nou gaat studeren of niet

Sorry.

6. Geld verdienen is eg chill 🤑

Als je na de middelbare school gaat werken hoef je niet zoals de gemiddelde student al je geld uit te geven aan syllabi geschreven door de op zichzelf geilende docent zelf, vier keer per week macaroni met ketchup te eten en op de verjaardag van je moeder aan te komen met een zak Venco Dropmix.