Waarom zijn er zoveel mensen die meelopen met de trein voordat 'ie stilstaat?

Beeld: Nathan Stuger

Met al die brutale nieuwkomers die massaal naar ons land komen om onze mooie cultuur te kapen, is het zaak dat we af en toe stilstaan bij wat ons nou écht Nederlanders maakt. Of het nou producten, gebruiken, gerechten, mensen of neukstandjes zijn.

Een reminder voor ons en een leermoment voor hen: dit maakt je nou een Ultieme Nederlander.

In dit deel: meelopen met de trein voordat 'ie stilstaat.

Wat is dit?

Het onverklaarbare natuurwetenschappelijke fenomeen van grote kuddes treinreizigers, die zich simultaan als een groep White Walkers tientallen meters richting een nog niet stilstaande trein beweegt. Dit begint met voorzichtig gestrompel, maar de échte Nederlander zet al snel een klein drafje in. Die mondt standaard uit in een waar Usain Boltje, iets waartoe het fysieke gestel van een Nederlander totaal niet in staat is. Dit gebeurt voornamelijk op élk perron in Nederland.

Waarom is het zo Nederlands?

De focus van elke Nederlander zal altijd liggen op het verkrijgen van die ene, perfecte zitplek. Want alleen als het treinreizen als nuttig tijdsbedrijf gezien kan worden is het goed. Door het bijvoorbeeld te tellen als extra uur, waarin je je ingeplande uurtje serie kan kijken op je eigen mobiele hotspot of om een beetje bij te slapen. Alles om waar te krijgen voor die 39,50 euro kostende reis van Enkhuizen naar Utrecht. Want tijd is geld!

Wat kunnen nieuwkomers hiervan leren?

Als je er echt bij wilt horen, blijf dan nooit met je Kiosk- 'koffie en kaasbroodje'-combi staan wanneer de trein binnen dendert. Zodra je een horde looplustige reizigers met schrede passen, hersendood voorbij ziet stampen volg hun voorbeeld en zorg dat je als eerste kan instappen. Want uiteindelijk draait het er alleen maar om, om als eerste bij die eenpersoons-zit te komen.