Mbo'ers hebben het beter voor elkaar dan hogeropgeleiden

Beeld: Hanna Whittle

Het heersende beeld van mbo'ers is dat alle meisjes vier jaar lang leren hoe je nagels knipt om deze vervolgens tot hun 65ste te lakken in een nagelstudio. Alle jongens worden opgeleid tot allround lasser óf tot hun hele leven natte tosti's maken in een Van der Valk wegrestaurant. Tegenwoordig doet iedereen alsof elke mbo'er die niet doorstudeert net zo goed gelijk met een uitkering in een caravan op 't kamp kan gaan zitten. Er wordt onterecht neergekeken op mbo'ers, terwijl iedere Nederlander ze meer dan nodig heeft. Dit zijn de domme dingen die mensen over en tegen mbo'ers zeggen:

1. "Zij hoeven daar  op het ROC helemaal geen ruk te doen. Ik zie Gijs al jaren met een frikandelbroodje en Monster Ripper voor de Emté hangen."

Surprise! Op het mbo wordt misschien wel meer gedaan dan op de uni. Drie jaar lang alleen op je luie reet aan een scriptie werken waar je verdere carrière geen hond meer naar zal kijken, is niet per se de definitie van hard werken. Van begin af aan leren mbo'ers door stages hoe het in de echte wereld werkt, terwijl jij waarschijnlijk je bachelor Psychologie afrondt zonder ooit nog maar één patiënt gesproken te hebben.

2. "Volgens mij deed Noëlla zo'n cursus vrijetijdsmanagement. Net als alle mbo'ers. Lekker drie jaar lang leren hoe je een marktkraam opzet in een bos en het dan een festival noemt."

Nah, op het mbo studeert niet iedereen hetzelfde. En een fancy naam geven aan een universitaire opleiding wil nog niet zeggen dat je er meer mee kan dan met een mbo-opleiding. Met een master post-klassieke filosofie in Oost-Pruissen én International Cinematography and Brazilian Media Studies eindig jij hoogstwaarschijnlijk alsnog achter de kassa bij de Albert Heijn.

3. "Zij werken altijd met hun handen hè? Tja, iemand moet de muren van onze villa's metselen."

Ooit erbij stilgestaan dat het ook zo kan zijn dat hun ambitie hier ligt? Dat zij wel hun passie volgen in plaats van zolang gedrild te worden tot ze zelf geloven dat ze echt zo'n standaard, wollige studie als Fiscaal Recht willen doen? Zo'n studie klinkt wel geinig, duur en succesvol, maar jammer dat je dan ieder jaar weer van opleiding moet switchen, omdat je erachter komt dat je toch geen fucks geeft om al die zware literatuur van de Beginselen van de Democratische Rechtsstaat. Ondertussen ga je elk gefaald studiejaar weer opzoek naar jezelf met behulp van te veel bier, festivals en Netflix and chillsessies, terwijl je studieschuld rustig oploopt. Ook helemaal niks mis mee, maar effe opbokken dan met je denigrerende act.

4. "Mbo'ers stemmen toch allemaal PVV? Eigenlijk zou er een soort intelligentietest moeten komen, voordat je stemrecht krijgt!"

Er is net zo weinig verband tussen mbo'ers en PVV als tussen Jamai en Geert Wilders. Bovendien zijn er genoeg mbo'ers met meer algemene kennis dan die wereldvreemde antropologiestudenten.

5. "Huh, hoezo ga je niet doorstuderen?! Dirk en Gwendolyn deden dat wel gewoon hoor, en kijk waar ze zijn! De hele familie is trots op ze!"

We moeten juist fucking blij zijn als we nog mbo'ers overhouden die niet allemaal klakkeloos naar het hbo gaan, alleen maar omdat het "moet". Dirk en Gwendolyn hadden tijdens het studeren voor dat ene papiertje geen tijd meer om zich ergens anders mee te onderscheiden, dus ze proberen nu als laatste redmiddel samen een beautyblog op te richten. Net als de rest van de wereld. So proud!

6. "Het is wel heel klassikaal op het mbo toch? Ja, mbo'ers worden altijd maar aan het handje genomen omdat ze niet kunnen leren om zelfstandig te werken, hè."

Deze leraren beantwoorden je vragen tenminste, in plaats van ongemakkelijke e-mails aan Geachte Professor Dhr. E.J.P. Coebergh die voor eeuwig onbeantwoord blijven omdat hij te druk is met het verplichten van al zijn leerlingen om zijn boek met zelfverzonnen theorieën over communicatiewetenschappen te kopen. Als je dit boek overigens niet aanschaft voor 399 euro, kom je het college ook niet meer in.

7. "Alle vooroordelen zijn er toch niet voor niets? Mbo'ers hebben dit negatieve imago allemaal aan zichzelf te danken, hoor!"

Het heeft zeker helemaal niets te maken met die zogenaamd objectieve journalistieke artikelen die geschreven zijn door een wo'er die zijn hele leven al weigert één woord te wisselen met iemand die hij dommer vindt dan zichzelf?