Waarom bestaat Maroon 5 nog steeds?

Beeld: Hanna Whittle en Nathan Stuger

"And she wiilllll be loved, and she wiillll be lo-ho-hoved!" Sorry schat! Nu heb je dit de rest van de midweek in je hoofd. Dat is letterlijk wat Maroon 5 doet: ongevraagd Sky Radio pop-rock voor altijd je onderbewustzijn in beuken. Ook al gaat je zus Tanja wel lekker op 'Moves Like Jagger' tijdens het stofzuigen van haar twee-onder-een-kap in Gemert, Maroon 5 is niemands favoriete band. Simpelweg omdat het gehele oeuvre een enorme NET NIET schreeuwt.

En toch bestaan ze al sinds 1994. Maroon 5 bestaat al TWEEËNTWINTIG jaar. Waarom zijn ze niet zoals Gwen Stefani, Ja Rule en Dido gezellig in de zero's gebleven? Waar ze thuishoren?

Omdat Adam Levine net precies geen eigen stijl heeft

Het is belangrijk om te weten dat Maroon 5 eigenlijk alleen leadzanger Adam Levine is. De andere bandleden worden in beeld namelijk altijd weggemoffeld als figuranten van Adam. Wees eerlijk met jezelf: wie herken je van deze bandfoto? Of nou ja, band, je zou het ook een schreeuwerig popcollectief kunnen noemen dat niet zou misstaan als inzending voor Moldavië op het songfestival. Of als voorprogramma op het examenfeest van Shelly uit Drachten, terwijl ze haar Vespa uitpakt. Adam Levine brengt al jaren een mix van foute Disney-soundtrack meets Within Temptation-speedcore, en gaat van valse panfluitbeats tot reggae-influenced suicidal rock. Zo lang er maar een 'oh, oh, oh' repetitief refreintje in zit, zal jij een Maroon 5 banger over banale tienerliefde in je ziel prenten als je weer eens een Jeans Center of OPEN32 binnenloopt.

Omdat Adam Levine denkt dat we geilen op zijn nasale kopstem

'Echt een DIJK van een stem, wát een eigen sound heeft die vent,' zou Trijntje Oosterhuis zeggen. Dat Adams stem overduidelijk van hem is, dat is duidelijk. Hij schreeuwt namelijk altijd z'n uniek samengeknepen longen eruit als een leeglopende, radioactieve ballon. En dat doet hij graag, kijk maar eens een live optreden waar hij 'This Love' eruit probeert te rammen. Adam grijpt iedere kans om de microfoon naar z'n lippen te duwen om een nasale uithaal te pullen. Want Adam, die zingt met zijn neus. Zijn stem grijpt je zo onvrijwillig vast als dat griepje waar iedereen in je omgeving nu last van heeft omdat 'het heerst'.

Omdat Adam Levine denkt dat 'ie nog steeds lekker is

Het management van Maroon 5 weet hartstikke goed hoe mensen over ze denken: 'saai en commercieel, maar die zanger is wel lekker toch?' Ja klopt, dat dacht men in 2005 toen Adam met een opgepoetst lijf en rebelse tatoeages op de cover stond van een inmiddels stoffige Men's Health. In die editie stond ook 'Jan Peter Balkenende: wat zit er onder zijn shirt?', 'Xander de Buisonje: heb jij al een mobieltje?' en 'De tramp stamp: dé nieuwe rage na 9/11?' Met andere woorden: je zou eigenlijk niet meer kunnen teren op dit succes. Toch verkoopt Maroon 5 nog steeds singletjes. Vrouwen en homo's hebben nog steeds dat beeld in hun hoofd van Adam die zijn shirt twee centimeter omhoog trekt om zijn platte buik met aderen te showen. Inmiddels gooit bijna veertiger Adam een speels leren jack over zijn lijf en pocht hij met hoeveel vrouwen fans hij seks heeft gehad om tieners te blijven aanspreken. Maar diep van binnen weet ook hij dat Maroon 5 spoedig aan een einde zal komen (na honderd ongevraagde afscheidstournees, farewell tours en comebacks). We can't wait honey!